Analiză. Vladimir Putin nu a primit sprijinul Chinei. Adevărul despre întâlnirea dintre liderul Rusiei și Xi Jinping. Exclusiv

Xi Jinping se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin. sursa: Ambasada Chineza site

Mesajele contradictorii ale președintelui Chinei, Xi Jinping, și ale președintelui Rusiei, Vladimir V. Putin, au sugerat că, în ciuda unei promisiuni anterioare de "prietenie", Moscova nu are un aliat necondiționat în Beijing.  Președintele Rusiei Vladimir V. Putin a recunoscut joi că China are "întrebări și îngrijorări" cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, o recunoaștere notabilă, deși criptică, că Moscova nu are sprijinul deplin al celui mai mare și mai puternic partener al său pe scena mondială.

Vladimir Putin s-a văzut joi cu liderul Chinei, Xi Jinping, în prima lor întâlnire față-n față de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Xi Jinping călătorea în străinătate pentru prima dată de la începutul pandemiei. Dar, în loc să facă o demonstrație de unitate eurasiatică împotriva Occidentului, Rusia se străduiește să își revină după retragerea militară umilitoare de săptămâna trecută din nord-estul Ucrainei, cei doi lideri au avut note discordante în comentariile lor publice - iar Xi Jinping nu a menționat deloc Ucraina.

"Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în legătură cu criza ucraineană", a declarat Putin în remarcile televizate la începutul întâlnirii. "Înțelegem întrebările și preocupările dumneavoastră în această privință”. A fost un moment, în marja unui summit regional din Uzbekistan, care a arătat strâmtorarea politică descurajantă în care se află Vladimir Putin la aproape șapte luni de la invazia sa în Ucraina. Pe câmpul de luptă, în razboi Ucraina, Rusia a pierdut mai mult de 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu în această lună, ceea ce face ca perspectiva unei victorii decisive asupra unei Ucraine înarmate de Occident să fie mai îndepărtată ca niciodată.

Acasă, Vladimir Putin se confruntă cu critici neobișnuite din partea unor susținători în legătură cu progresul său militar lent. Iar pe plan internațional, în timp ce Occidentul continuă să intensifice sancțiunile împotriva Kremlinului, președintele rus l-a văzut joi pe Xi Jinping - care promisese o prietenie "fără limite" cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze - reținându-se în mod vizibil să dea un sprijin public pentru războiul lui Putin, scrie New York Times.

Reproș criptic, tipic pentru chinezi

În schimb, într-o declarație emisă după întâlnirea lor, China a declarat că este "dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a demonstra responsabilitatea unei țări importante, să joace un rol de lider și să injecteze stabilitate într-o lume turbulentă". Pentru cercetătorii care studiază mesajele dintre rânduri ale remarcilor publice ale guvernului chinez, aceasta a sunat ca o mustrare implicită.

Serghei Radchenko, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins, a declarat că declarația părea să telegrafieze "un reproș la adresa rușilor, că aceștia nu se comportă ca o mare putere, că creează instabilitate". Shi Yinhong, un profesor de lungă durată de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a declarat că a fost "cea mai prudentă sau cea mai discretă declarație din ultimii ani din partea lui Xi cu privire la relația strategică dintre cele două țări".

Accentuând disonanța, chiar dacă Xi Jinping nu a spus nimic în fața camerelor de vederi despre Ucraina, Vladimir Putin, la întâlnirea de joi, a susținut Beijingul în confruntarea sa cu privire la Taiwan, unde tensiunile au crescut luna trecută pe fondul unei vizite a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pentru a acorda sprijin rezistenței Taiwanului la presiunea Beijingului, care revendică democrația insulei autoguvernate.

Rusia are nevoie de export în China

Cu toate acestea, China continuă să reprezinte un colac de salvare critic pentru Rusia, în timp ce Moscova caută noi piețe de export și de import pe fondul zdrobitor al sancțiunilor occidentale din cauza războiului. China și-a mărit achizițiile de energie rusească, vânzând în același timp Rusiei mai multe mașini și alte bunuri. Acest sprijin este "foarte important pentru Rusia", a declarat Alexander Gabuev, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, adăugând că el crede că Kremlinul este "clar" cu privire la limitele sprijinului Chinei.

După discuțiile lor individuale de joi, Xi și Putin au avut, de asemenea, o întâlnire comună cu președintele Mongoliei, Ukhnaagiin Khurelsukh, a cărui țară este în discuții pentru găzduirea unui nou gazoduct de gaze naturale care ar permite Rusiei să vândă o mai mare parte din gazele sale siberiene Chinei, mai degrabă decât Europei.

Un viceprim-ministru rus, Aleksandr Novak, a declarat că Rusia este aproape de a ajunge la un acord pentru a vinde 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an Chinei prin intermediul gazoductului planificat - aproximativ același volum ca și capacitatea gazoductului Nord Stream 2, care nu funcționează și care leagă Rusia de Germania. O astfel de conductă ar necesita, totuși, ani de zile pentru a fi finalizată.

“Suntem pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește situația internațională", a declarat Serghei V. Lavrov, ministrul rus de externe, despre discuțiile dintre Putin și  Xi, descriind întâlnirea ca fiind "minunată". El a promis că oficialii ruși și chinezi se vor coordona îndeaproape la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York de săptămâna viitoare.