Analiza Politico despre Turcia... NATO a fost pur şi simplu obligată!

Analiza Politico despre Turcia... NATO a fost pur şi simplu obligată! Sursa foto: Inquam Photos

Privirile NATO, care odată cu declanşarea războiului din Ucraina a decis să se extindă spre nord, sunt îndreptate încă o dată spre Ankara, după ratificarea aderării Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică. Suedia aşteaptă din partea Ankarei vestea că va adera la NATO, iar în acest timp Politico publică o analiză interesantă despre Turcia.

Două ţări scandinave, care în urma invaziei ruse în Ucraina au solicitat aderarea la NATO, aşteaptă aprobarea din partea Turciei. 

Odată cu aprobarea Ankarei, Finlanda va putea adera la Alianţa Nord-Atlantică, însă incidentul scandalos al liderului Partidului Linia Dură din Danemarca, Rasmus Paludan, care a ars un exemplar din Coran în Suedia, a costat Stockholmul aderarea la NATO. 

Politico publică o analiză despre Turcia pe tema relaţiilor dintre Ankara şi NATO, analiză ce atrage atenţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politico subliniază că Turcia stă în calea aderării Suediei la NATO şi menţionează că "NATO a fost obligată să accepte acest lucru" şi menţionează motivul pentru care Alianţa Nord-Atlantică este în această situaţie.

"În ciuda divergenţelor, Ankara şi Occidentul au încheiat o căsătorie din interes", scrie publicaţia americană şi atrage atenţia asupra puterii militare a Turciei. 

Turcia, o mare forță militară

Politico precizează că forţele armate ale Turciei se situează pe locul doi în rândul celor mai puternice armate ale ţărilor membre NATO şi evidenţiază faptul că această forţă participă activ la misiunile şi operaţiunile Alianţei. 

Publicaţia atrage atenţia asupra poziţiei geopolitice a Turciei, apreciază că "Turcia controlează cine va trece prin Marea Neagră" şi continuă: "Legăturile Turciei cu Rusia o pot transforma într-un interlocutor benefic în posibilele negocieri de pace cu Ucraina."

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a postat pe contul său de Twitter un mesaj după incidentul scandalos al lui Paludan în care spune: "Libertatea de exprimare este o parte fundamentală a democraţiei. Dar acest lucru nu înseamnă că orice este obligatoriu şi acceptabil"... 

"NATO are nevoie de Turcia" spune Politico și adaugă că Alianţa Nord-Atlantică doreşte "reconciliere şi atenuarea divergenţelor" pentru a putea ţine Ankara de partea ei. 

De asemenea, pentru a accentua importanţa Turciei, Politico aminteşte în articol şi declaraţia lui Sinan Ülgen de la Carnegie Europe, care spune: "Turcia oferă NATO un colac de securitate". 

Accent asupra lui Erdoğan: Turcia se întâlneşte cu ambele ţări 

Politico aminteşte că preşedintele Erdoğan are atât convorbiri telefonice, cât şi întâlniri faţă în faţă cu omologul său rus, Vladimir Putin, comentând această situaţie ca fiind "politica de echilibru a Ankarei". 

De asemenea, Politico subliniază că Turcia este una dintre puţinele ţări care se poate întâlni atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina şi citează opiniile fostului oficial de rang înalt din NATO, Jamie Shea. 

Shea a declarat că negocierile de pace din Ucraina "în acest moment nu par posibile" şi a continuat: "Dar atunci când vor fi posibile, cine va juca rolul de mediator? China sau Turcia? Eu pariez pe Turcia."

sura: RADOR / hurriyet.com.tr