Analiză Eurostat. România, printre țările cu cele mai mari prețuri de consum

Analiză Eurostat. România, printre țările cu cele mai mari prețuri de consumInflație Sursa foto: Arhiva EVZ

Datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) arată că Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia și România se numără printre statele membre UE cu cel mai înalt indice al prețurilor de consum.

În iulie, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană s-a redus la 6,1%, în scădere față de 6,4% în iunie. În luna iulie, în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, ţările cu cele mai înalte rate ale inflaţiei au fost Ungaria, cu 17,5%, Slovacia şi Polonia, ambele înregistrând 10,3%, Cehia cu 10,2% şi România cu 8,9%.

În opoziție, printre statele membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au numărat Belgia cu 1,7%, Luxemburg cu 2% şi Spania cu 2,1%.

Rata anuală a inflației a scăzut în România

În comparație cu luna iunie, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere în 19 state membre UE, inclusiv în România, unde a coborât de la 9,3% la 8,9%. În aceeași perioadă, rata a rămas neschimbată în Suedia și a crescut în șapte state membre UE.

În zona euro, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere la 5,3% în iulie, în comparație cu 5,5% în iunie. Conform datelor furnizate de Eurostat, inflația de bază, care reflectă evoluția prețurilor după eliminarea variațiilor volatile precum cele ale energiei și alimentelor, s-a situat la 6,6% în iulie, în scădere față de 6,8% în iunie.

Această inflație de bază reprezintă un indicator important urmărit de Banca Centrală Europeană (BCE) în procesul decizional legat de politica monetară.

Românii mai primesc o lovitură! Inflația a trecut pragul de 10%. Şi nu e totul. BNR vine cu o veste şi mai proastă

sursa: Arhiva EVZ

BCE a revizuit estimările privind inflația

BCE a revizuit estimările privind inflația în zona euro. Potrivit noilor previziuni, se așteaptă ca rata inflației să fie de 5,4% în 2023 și de 3% în 2024. Aceste cifre reflectă o ajustare față de estimările anterioare, când în martie s-a prognozat o inflație de 5,3% pentru acest an și de 2,9% pentru anul următor.

Pentru anul 2025, estimările indică o inflație de 2,2%, în creștere față de nivelul de 2,1% prognozat în martie.

Deși se află sub ținta inițială de 2% stabilită de BCE, ultimele date Eurostat ar putea să ofere un sprijin pentru argumentele oficialilor BCE care susțin că inflația în zona euro își urmează o traiectorie descendentă, chiar dacă este una lină.

În consecință, decidenții din cadrul BCE ar putea lua în considerare o pauză în ceea ce privește majorarea dobânzilor, cel puțin până la următoarea lor reuniune de politică monetară programată pentru luna septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News