ANAF va sancționa proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractul de închiriere

ANAF va sancționa proprietarii și chiriașii care nu înregistrează contractul de închiriere Sursa foto: Arhiva EVZ

Nimic nu mai scapă de Ordonanța creșterilor de taxe. În ciuda promisiunilor că impozitele nu vor fi crescute, Executivul a decis să scoată bani și din piatră seacă. Iar proprietarii și chiriașii sunt o bună sursă de bani pentru buget.

Proprietarii care nu-și vor înregistra contractele de închiriere la ANAF, începând cu anul viitor, riscă să fie sancționați. Mai mult, aceștia nu vor putea trage la răspundere chiriașii pentru diferitele stricăciuni pe care le-ar provoca în imobilul închiriat.

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere la ANAF, pentru un imobil, devine obligatorie începând cu anul acesta prin Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022). S-a introdus obligația prin care contractele de închriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie 2023. Asta în maxim 30 de zile. Ordinul de punere în aplicare a fost publicat în Monitorul Oficial.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile. Conform ordonanței creșterilor de taxe, venitul impozabil este stabilit la nivelul venitului brut. Practic, s-a eliminat cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Proprietarii evită plata impozitelor

Proprietarii evită în mod intenționat încheierea unui contract în formă scrisă, recurgând uneori la contracte de comodat sau înțelegeri verbale, ceea ce prezintă un mare risc și pentru chiriași, care deseori află că proprietarul a intrat în locuință fără acordul lor. În general, proprietarii urmăresc evitarea plății impozitelor, ceea ce poate cauza multe probleme de ambele părți.

„În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligaţiile pe care chiriaşul şi le-a asumat şi, pe cale de consecinţă, nu va putea dovedi eventualele pretenţii faţă de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalităţi de întârziere la plata chiriei.

În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriaşul va putea contesta orice pretenţii ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia", explică avocatul Doru Neamţu, potrivit Bursa.ro.

Proprietarii pot fi acuzați de evaziune fiscală

Proprietarul ar putea ajunge să răspundă penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și a refuzului de a declara veniturile obținute. În această situație, organele de cercetare penală pot fi sesizate chiar și de către chiriaș.

Până la 1 ianuarie Fiscul ar urma să vină cu un nou ordin privind înregistrarea obligatorie a contractelor. Chiar și în lipsa obligației de înregistrare, este indicat să înregistrezi contractul pentru că un astfel de contract luat în evidență de către Fisc este titlu executoriu dacă, de exemplu, chiriașul nu mai plătește chiria și se dorește evacuarea sa mai rapidă.

Procedura de înregistrare online nu este tocmai complicată. Aveţi nevoie de o cerere și o copie a contractului încheiat cu chiriașul. Cine are posibilitatea să semneze documentele electronic cu semnătură electronică calificată, le poate trimite prin intermediul portalului e-guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News