ANAF și Inspecția Muncii, în control la 330 de societăți care plătesc angajații la negru. „Este un flagel al economiei românești”

Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF și Inspecția Muncii au anunțat controale la firmele care plătesc angajații la negru. Lucian Heiuș, președintele ANAF, a oferit detalii despre aceste controale.

Inspectorii Agenției Naționale Anti Fraudă, ANAF, și cei de la Inspecția Muncii vor face controale la aproape 300 de firme. Scopul este prevenirea și combaterea sustragerii de la declararea și fiscalizarea muncii. Controalele au fost începute, inițial, în București și Ilfov. Inspecțiile se vor extinde acum și la nivel național.

Munca la negru, alături de evaziunea fiscală, este un flagel al economiei românești și atunci am semnat acest protocol împreună cu ITM (n.r. Inspecția Tehnnică a Muncii) și am denumit acțiunea CRONOS, în care inspectorii de la Antifraudă, împreună cu inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, mergem împreună în controale.” a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Vor fi controlate 330 de societăți

Heiuș a mai explicat că în urma analizei de risc realizate, s-a hotârât că la nivel național 330 de societăți urmează să fie controlate. În plus, la 26 de societăți am fost făcute deja acțiunile de control și s-au confirmat riscurile pe care ANAF le-a identificat. În același timp, organizația are un proiect pilot pentru București și pe Ilfov. Așadar, au fost trimise notificări la 3.000 de agenți economici în care au fost explicate riscurile la care se expun dacă nu au toate actele în regulă pentru lucrătorii lor. De asemenea, angajatorii trebuie să să le asigure salariile care sunt prevăzute în contractele individuale de muncă.

Mai mult decât atât, președintele ANAF a explicat că peste tot unde au descoperit că ar exista un risc de lucru la negru au fost întreprinse aceste acțiuni. În plus, acest tip de acțiuni vor avea o amploare mai deosebită în lunile care urmează și și anul viitor. Scopul lor este reducerea la maxim de a plăti oamenii la negru.

„Obiect obiectivul nostru nu este nici să dăm amenzi, nici să aducem niște sume suplimentare la stat. Obiectivul nostru principal este să creștem conformarea voluntară la declarare și să înțeleagă toți agenții economici, dar în același timp să înțeleagă și angajatori și să nu mai accepte acest mod de lucru de a primi bani la negru, pe lângă salariul pe care îl-a retrecut în cartea de muncă” a mai precizat Lucian Heiuș pentru Antena 3.