ANAF, eșec major cu impozitarea bacșișului. Măsura este ignorată complet de români
- Emma Cristescu
- 8 mai 2023, 18:32
Regula de a impozita bacșiș-ul cu 10% în România nu a funcționat așa cum a sperat ANAF. Românii au reușit să fenteze această măsură și să dea bacșiș pe ascuns.
Regula de a impozita bacșiș-ul cu 10% în România trebuia să aducă venituri suplimentare la buget și posibilitatea de a plăti cu cardul, dar românii au reușit să o fenteze. Statul a strâns doar 1,1 milioane de lei sub formă de impozit și asta pentru multe persoane aleg să dea bacșiș pe ascuns.
Impozitarea bacșișului a fost una dintre cele mai drastice modificări aduse Codului Fiscal din România în ultimii ani. Ospătarii preferă în continuare banii numerar, iar românii aleg să dea bacșiș pe sub mână pentru a nu ajunge la stat.
Doar 11 milioane de lei au primit bacșiș ospătarii, chelnerii, barmanii, livratorii și toți ceilalți români care activează în domeniul serviciilor, o sumă mult prea mică față de așteptările ANAF, potrivit știripesurse.
Ce spune șeful ANAF
În urmă cu câteva săptămâni, șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat că nu știe exact ce sume de bani au fost colectate în lunile ianuarie și februarie 2023, la bugetul de stat, de pe urma impozitării bacșișurilor.
„Nu ştiu exact să vă spun cât anume a venit din acest impozit al bacşişului, pentru că el intră în categoria de impozite de natură salarială din total sumă care este declarat. Dacă mă întrebaţi mine, suma nu poate să fie foarte mare, dar este important că acest mecanism a fost deja implementat şi el, încet, încet, trebuie să funcţioneze. Orice lucru nou pe care îl iaplici, trebuie să fim cinstiţi şi realişti, are nevoie de o perioadă de rodare”, a precizat Heiuș.
Șeful ANAF a mai spus că românii trebuie să respecte legea și că nu este normal să dea bacșiș pe ascuns.
„Dacă mă întrebaţi pe mine, nu este corect să se folosească acest lucru. Bacşişul trebuie să fie fiscalizat pentru că aşa prevede legea. Acei administratori/proprietari de asemenea localuri nu ar trebui să mai folosească acel mecanism cu borcanul pe bar, unde cineva îşi pune bani, pentru că nu mai este legal”, a mai spus șeful ANAF.