Evenimentul Zilei > Politica > ANAF e mumă pentru proaspătul liberal Daniel Constantin
ANAF e mumă pentru proaspătul liberal Daniel Constantin

ANAF e mumă pentru proaspătul liberal Daniel Constantin

Fiscul nu a recuperat niciun leu din cei 1,4 milioane pentru care i-a pus poprire lui Constantin.

După publicarea materialului, deputatul Daniel Constantin a ținut să facă următoarele precizări:

„- În anul 2018, așa cum reiese și din articolul publicat de către dumneavoastră, a rămas definitivă hotărârea care mă obligă la plata sumei de 1.374.966 lei;
– Din acel moment, ANAF a instituit poprire pe 33% din toate veniturile pe care le realizez și sunt aproape doi ani de când acest lucru se întâmplă.”


Aflat la al 4-lea partid, Daniel Constantin, actual deputat PNL și candidat liberal la alegerile parlamentare, datorează statului 1.374.966 lei. Datoria este veche de 4 ani și, teoretic, Fiscul i-a poprit conturile. Cu toate acestea, Daniel Constantin nu plătește absolut nimic.

4 ani de poprire, 0 lei recuperați

În decembrie 2016, ANAF a pus poprire pe conturile lui Daniel Constantin, în calitate de terț poprit în celebrul dosar ICA, pentru suma de 1.374.966 lei. Constantin împrumutase în 2007 și 2008 de la Dan Voiculescu 295.000 euro pe care nu îi mai restituise. Așa se face că, în momentul sentinței date în dosarul ICA, printre persoanele ale căror conturi au fost poprite s-a aflat și Daniel Constantin.

Constantin a contestat în instanță poprirea, dar a pierdut, sentința rămânând definitivă în 2018. În declarația de avere a lui Daniel Constantin din iunie 2018, apărea pentru prima dată, la rubrica „Datorii”, un debit de 1.374.966 lei către Agenția Județeană Finanțelor Publice (AJFP) Ilfov. (Constantin avea domiciliul în Corbeanca, județul Ilfov).

Au trecut 4 ani de la decizia de poprire a conturilor lui Daniel Constantin și 2 ani de când această decizie a rămas definitivă. Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Constantin în iunie 2020, suma datorată de acesta Fiscului a rămas, în mod misterios, aceeași: 1.374.966 lei.

Între timp, Constantin a vândut tot

Relația dintre Fisc și Daniel Constantin este cu atât mai ciudată cu cât, în ultimii ani, deputatul a reușit performanța de a-și vinde toate bunurile fără a plăti vreun ban din datoria pentru care i s-a pus poprire pe avere.

Astfel, în noiembrie 2017, Constantin și-a vândut casa din Corbeanca, încasând 235.000 euro. În martie 2020, și-a vândut și autoturismul Mercedes pentru 14.000 euro. Banii au dispărut pur și simplu, ei neregăsindu-se nici în conturile lui Daniel Constantin (Constantin și soția sa nu au niciu ban în cont), nici în reducerea datoriei la Fisc.

Mai mult, nici măcar de indemnizația de parlamentar a lui Daniel Constantin nu pare ANAF în stare să se atingă. Constantin încasează peste 10.000 lei pe lună, în calitate de deputat. Niciun leu nu pare să meargă la stat în contul datoriei pentru care s-a pus poprire.