Evenimentul Zilei > Sport > Ana Maria Brânză a câștigat din nou Cupa Mondială la spadă! Record absolut
Ana Maria Brânză a câștigat din nou Cupa Mondială la spadă! Record absolut

Ana Maria Brânză a câștigat din nou Cupa Mondială la spadă! Record absolut

În vârstă de 35 de ani, Ana Maria Brânză a reușit să cucerească o nouă medalie de aur la Cupa Mondială de spadă.

Ana Maria Brânză a câștigat, duminică, Cupa Mondială de spadă, pentru a patra oară în carieră!

Spadasina „tricoloră” s-a clasat, astfel, pe primul loc al ierarhiei, cu 176.000 de puncte, devansându-le pe Nathalie Moellhausen, reprezentanta Braziliei, care a acumulat 157.000 de puncte, și pe spadasina din China, Sun Yiwen, ocupanta ultimei trepte a podiumului, cu 149.000 de puncte.

Este pentru a patra oară în carieră pentru Ana Maria Brânză când izbutește să triumfe în Cupa Mondială de spadă la seniori, aceasta fiind o performanță unică în această disciplină. Românca a mai câștigat de trei ori în această competiţie, în 2007-2008, 2008-2009 şi 2012-2013. Cu acest nou succes, Ana Maria Brânză le-a depășit pe franţuzoaica Laura Flessel şi pe Emese Szasz-Kovacs, din Ungaria, ambele cu câte trei titluri.

Ana Maria Brânză a fost declarată câștigătoare a Cupei Mondiale datorită clasamentului înregistrat în luna martie a acestui an, de când multe dintre competiții au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

A fost vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, campioană olimpică pe echipe la ediție din 2016 de la Rio de Janeiro, de trei ori campioană mondială (2019 la individual și 2010 și 2011 pe echipe) și de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe).

A câștigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupa Mondială și a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, și 2012–13, egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel-Colovic, notează Wikipedia.

Brânză a devenit campioană a României după 7 luni de antrenamente. La Campionatul național a fost descoperită de Dan Podeanu, antrenorul lotului național de spadă. La 13 ani, Brânză a plecat de la părinții ei de acasă și a venit să se antreneze la Centrul Olimpic de spadă de la Craiova.

A studiat la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, care, după aceea, a dat numele ei aleii care duce spre sala de scrimă. După bacalaureat, i-a fost oferită o bursă de către o universitate din America, dar a ales să rămână în România. În 2007, a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității din Craiova. În același an, a fost numită maestru emerit al sportului.

Brânză a fost legitimată la CSA Steaua în cadrul secției de scrimă în 2001 cu gradul de sergent. A fost promovată la gradul de locotenent după studiile și deține actualmente gradul de maior.

Brânză este ambasador al sportului universitar din cadrul Asociației Student Sport și Liga Sportului Universitar. Susține și AITA, un centru pentru copii autiști în București. În noiembrie 2013, a lansat campania Aleargă de ziua ta, care încurajează oamenii să-și sărbătorească ziua lor de naștere prin mișcare și colectarea de fonduri pentru o cauză caritabilă.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: