Din ce în ce mai mulţi oameni îşi iau pauză în cariera pentru a călători sau pentru a se dedica hobby-urilor. Aceștia își iau un an sabatic, în cazul în care au un buget îndestulător. În plus și angajatorul trebuie sa aprobe concediul fără plată în cazul în care vrea să îsi păstreze locul de muncă.
Pentru cei mai mulţi occidentali, anul sabatic e o perioadă în care se regăsesc, călătoresc ori de care profită să se dezvolte personal. Asta poate însemna, printre altele, un curs sau un hobby transformat în business.
Criteriile anului sabatic în România
În România, legea asimilează anul sabatic cu un concediu fără plată, dar sunt şi categorii profesionale mai norocoase.
Un an sabatic presupune două criterii - angajatorul să fie de acord, iar această posibilitate să fie trecută în contract. Codul Muncii de la noi nu vorbeşte concret despre anul sabatic, dar face referire la concediul fără plată. Dacă este apt profesional, angajatul se poate întoarce la muncă fără griji, la finalul perioadei.
„În mediul academic vedem la profesorii universitari cu granturi care au dreptul să-şi ia un an sabatic plătit, însă în corporaţii nu există o reglementare foarte clară. Şi nici nu se ofera după doi ani de muncă. De obicei, merge către persoanele care au 5-10 ani de muncă în companie, care au adus nişte rezultate excepţionale în companie, este adus către cei care vor să-si ia această perioadă pentru dezvoltare, urmează un MBA sau nişte cursuri" , spune Ana Vişan, marketing manager platformă recrutare, potrivit Antena3.
Chiar dacă acest concept nu este atât de cunoscut la noi, pandemia a împins multe persoane către introspecţie şi reorientare profesională.
Care sunt avantajele unei astfel de opțiuni
Anul sabatic îți poate oferi timpul și libertatea de care ai nevoie pentru a te gândi la dezvoltarea unui plan de afaceri, chiar dacă asta nu înseamnă că vei începe imediat punerea lui pe hârtie. Mai degrabă, acest timp ar trebui folosit pentru a începe să gândești antreprenorial, dar și pentru a-și găsi încrederea în tine și în abilitățile tale profesionale.
Antreprenoriatul înseamnă independență financiară, pentru că nu mai depinzi de un salariu fix, despre care știți cu siguranță că va intra la sfârșitul lunii. Totuși, asta înseamnă că salariul tău va fi direct proporțional cu munca pe care o faci. Să te avânți într-o afacere înainte să ai experiența incertitudinii financiare este un risc major. Așa că, mai întâi, învață să îți gestionezi bugetul pe care îl învestești în tine, înainte să bagi banii într-un business pentru care nu ești pregătit.
Indiferent care îți sunt motivele pentru care te-ai decis să-ți iei un an sabatic, există o mulțime de moduri prin care îți poți petrece timpul.