An prost pentru "centralisti"

An prost pentru "centralisti"

Sistemul centralizat de incalzire este o nuca prea tare pentru comertul cu centrale termice.

In plin sezon al montarii centralelor de apartament, companiile importatoare si putinele companii producatoare de centrale termice din Romania se lupta sa supravietuiasca pe piata.

Toate acuza la unison piedicile pe care le intampina din partea autoritatilor, ce doresc mentinerea sistemului centralizat de incalzire, si spun ca vanzarile vor stagna anul acesta sau vor avea o crestere nesemnificativa.

Piata are si sectoare pe care poate creste: centralele ecologice tind sa se impuna in fata celor traditionale, iar numarul celor care isi inlocuiesc vechile centrale este in crestere.

Nu in ultimul rand, piata centralelor termice se bazeaza in continuare pe cei care isi construiesc locuinte noi si isi vor monta sisteme de incalzire de ultima generatie.

Vanzarile, „gatuite” de autoritati

Restrictiile pentru debransari in marile centre urbane reprezinta cauza cea mai importanta a stagnarii pietei centralelor termice, ne-a spus Olimpiu Achim, directorul Viessmann Romania.

Piedicile guvernului se resimt cel mai acut in zona Moldovei, unde „furnizorii publici au restrictiile cele mai brutale”, spune Achim, iar sectorul rezidential si piata de schimb sunt slab dezvoltate. Piata are sanse sa creasca doar valoric pentru ca noile centrale (eficiente energetic) sunt mai scumpe decat cele traditionale.

Cristian Carstea, director de marketing al firmei Keston, ne-a explicat: „In Marea Britanie exportam 1.500 de centrale pe luna, iar in Romania vindem atatea intr-un an deoarece acolo guvernul plateste 45% din valoarea centralei, iar la noi se impiedica prin toate mijloacele debransarile”.

Sever Scarlat, director general Baxi Romania, ne-a spus ca „piata este gatuita de autoritati”, iar Iuliana Pascu, manager marketing al Vaillant Group Romania, spune ca „piata inregistraza o scadere cu 10%, insa odata cu cresterea activitatii in constructii, ea se va echilibra”. Scarlat crede ca „aceste restrictii la debransare si subventiile acordate CET-urilor, inclusiv Termoelectrica, afecteaza grav competitia pe piata”.

Interventia autoritatilor a avut si un efect pozitiv. „Aceste restrictii au determinat intetirea competitiei intre importatorii de centrale, preturile au scazut, a crescut calitatea serviciilor pre si postvanzare, a aparut consultanta gratuita si preluarea gratuita a intocmirii dosarului cu avize si aprobari”, potrivit directorului Baxi, Sever Scarlat.

Ce cauta romanii

Cumparatorii centralelor termice de la noi se uita mai mult dupa pretul centralei si dupa firma care produce sistemele decat dupa un consum de energie redus.

De asemenea, exista zone din tara in care penetrarea centralelor termice s-a realizat mai devreme decat in altele, iar aceste zone asigura „piata de schimb”, cu potential mare in viitor.

Operatorii din piata spun ca acest fenomen se petrece in principal in Transilvania (in judete precum Baia-Mare, Satu-Mare si Bihor) care, datorita apropierii de Ungaria, si-au cumparat mai devreme centrale termice.

Totusi, in vanzarea centralelor, Bucurestiul detine ponderea cea mai mare, 30% din totalul pietei. Olimpiu Achim, directorul Viessmann, este de parere ca 40% din vanzarile pe 2007 vor fi acoperite de „piata de schimb”.

ESTIMARE

Potential de un  miliard de euro

In 2006, in doar 600.000 de apartamente din Romania proprietarii renuntasera la incalzirea centralizata pentru centrale proprii de apartament. Aceste locuinte reprezinta doar un sfert din numarul total de apartamente din Romania si mai putin de o zecime din numarut total de locuinte din tara.

Potrivit companiei Baxi, 1,7 milioane de apartamente cuplate la sistemele de termoficare centralizate, „ineficiente si costisitoare”, sunt in atentia importatorilor de centrale termice pentru potentialul de peste 1 miliard de euro al pietei. Totusi, acest potential atragator ramane doar un vis din cauza prevederilor legale foarte restrictive.

PRETURI

Pentru toate buzunarele

Centralele termice traditionale au preturi care variaza intre 1.400 si 2.400 lei, iar centralele in condensatie (care recupereaza caldura din gazele arse), cu putere de pana in 35 kilowati, au preturi intre 3.000 si 7.000 de lei. Centrale termice murale standard, pe baza de combustibil gazos, reprezinta cel mai vandut segment in Romania.

Desi in ultimii doi ani centralele termice s-au ieftinit cu circa 20% datorita concurentei, pretul acestora a crescut in 2007 cu aproximativ 5%-10% din cauza cresterii pretului metalelor utilizate in constructia centralelor.

O centrala termica reduce cu aproximativ 1 milion de lei vechi costurile cu intretinerea unui apartament cu trei camere. Iarna, apa calda si rece, caldura si gazele costa cam 340 lei, la trei camere. Dupa montarea centralei, gazele si apa rece vor costa aproximativ 240 lei. Se poate inregistra un consum de curent electric mai mare.

ALEGERE

Traditional sau ecologic? In centralele termice traditionale, produsele de combustie sunt evacuate la temperaturi mai mari de 100 grade Celsius, dar caldura de vaporizare (a vaporilor de apa din fum) este irosita. O centrala traditionala pierde aproximativ 10% din energie.

Pe de alta parte, centralele cu condensare au schimbatoare de caldura care racesc gazele de ardere coborand temperatura acestora cu pana la 50 de grade Celsius.

Cand vaporii de apa se transforma in apa lichida care este transferata in sistemul de incalzire, este recuperata si energia care s-ar fi pierdut prin cosul de evacuare. Acest sistem este mai ecologic deoarece refoloseste gazele deja arse ale centralei si le reintroduce in circuitul de incalzire.

AFACERE

Jucatori mari cu marfa din import

Cei mai mari jucatori de pe piata sunt companii straine. Desi estimeaza ca piata nu va creste, au incredere mai mare cand vine vorba de propriile vanzari.

Vaillant Group (Germania) a vandut 43.000 unitati in 2006, iar pentru 2007 estimeaza vanzari de 53.000 de unitati. Valoarea estimata a vanzarilor, incluzand si materialele de instalatii si aparate electrice, este de 66 milioane euro.

Baxi Romania (cu sediul in Italia) a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 6,1 milioane euro din vanzarea unui volum de 13.700 centrale. Pentru 2007, compania si-a propus sa vanda aproximativ 17.000 centrale termice si sa-si creasca cifra de afaceri cu 12%. Baxi detine o cota de piata de 9%.

Ne puteți urmări și pe Google News