AMPRENTAREA DIN ITALIA: Băsescu face echilibristică între electorat şi Berlusconi

AMPRENTAREA DIN ITALIA: Băsescu face echilibristică între electorat şi Berlusconi

Preşedintele României refuză să divulge conţinutul discuţiilor cu Silvio Berlusconi şi evită să se pronunţe tranşant în legătură cu măsurile de amprentare a romilor din Italia.

Aflat la mijloc între electoratul român şi popularii europeni din care face parte şi premierul italian Silvio Berlusconi, dar şi PDL, preşedintele Traian Băsescu a adoptat ieri o poziţie evazivă în legătură cu măsurile de amprentare din taberele de nomazi decise de guvernul de la Roma. Criticat că acceptă amprentarea, aşa cum a consemnat presa de la Roma, citându-l pe ministrul de interne Roberto Maroni, Băsescu a pus această interpretare pe seama „confuziei ziaristului“ care a semnat interviul.

El însă a evitat să dea detalii despre conţinutul discuţiilor pe care le-a avut duminică, la Paris, cu Berlusconi, amintind, în schimb, de obligativitatea amprentă rii peste tot în Europa, după introducerea paşapoartelor biometrice. Acelaşi argument a fost invocat anterior şi de responsabilii italieni în sprijinul poziţiei guvernului Berlusconi.

„Poziţia mea e în interesul românilor. Punct“

„Nu m-am întâlnit niciodată cu Maroni, nu am avut nicio discuţie şi, din acest motiv, am pus cele preluate de presa română pe o eventuală neînţelegerea gazetarului. Nu pot să cred că ministrul Maroni a făcut referire la mine“, a spus Băsescu cu referire la interviul în care ministrul italian de interne susţine că preşedintele român nu are obiecţii, ci doar recomandări referitoare la măsurile decise la Roma.

Aceeaşi precauţie a fost păstrată şi în privinţa discuţiilor recente cu Berlusconi, preşedintele precizând doar că poziţia sa „a fost foarte departe de ceea ce a apărut în presa italiană“. „Poziţia mea este o poziţie în interesul românilor. Punct. Discuţiile nu sunt definitivate, sunt în evoluţie. Partea română nu poate fi de acord cu discriminarea oricărui cetăţean al său. Dacă este vorba despre un proces de discriminare“, a adăugat el, sugerându-le celor care „presupun ce face guvernul italian“ să citească „cu atenţie“ legea italiană. „Nu sunteţi obligaţi să o faceţi, doar să o comentaţi“, i-a ironizat preşedintele pe jurnaliştii care au criticat lipsa de reacţie a statului român.

Întrebat şi el, după întoarcerea de la Roma, ce mesaje s-au transmis către Italia, ministrul internelor Cristian David a arătat, evaziv, tot spre Băsescu. „Înţeleg că este în presa italiană o anumită interpretare care nu poate fi confirmată decât de la sursă“, a spus David.

Repetiţie la amprentare Recensământul populaţiei nomade din Italia va începe oficial săptămâna viitoare, dar agenţii Crucii Roşii au mers încă de joi într-o tabără în care locuiesc 50 de bosniaci, situată la periferia Romei, pentru a completa primele fişe de stabilire a identităţii locatarilor în cadrul unei „repetiţii generale“, potrivit „Il Messaggero“.

În paralel, eurodeputaţii socialişti (PSE) l-au acuzat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că este pregătit să accepte amprentarea nomazilor din Italia în schimbul susţinerii premierului italian pentru realegerea sa în funcţie.

„Într-un moment în care Comisia a fost însărcinată de către majoritatea membrilor Parlamentului European să analizeze legitimitatea prelevării amprentelor romilor, Barroso este fericit să se lase măgulit de Berlusconi, punând în pericol propria obiectivitate“, a declarat vicepreşedintele PSE, Hannes Swoboda. (Flavius Toader)

VEZI ŞI:

Roma nu-i amprentează pe romi Amprentarea continuă, în ciuda protestelor de la Bucureşti Amprentarea romilor: italienii dau o replică dură Bucureştiului

Ne puteți urmări și pe Google News