Amnistia fiscală nu este privită cu ochi buni de mediul de afaceri
- Maria Stan
- 8 august 2018, 00:00
Amnistia fiscală anunțată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, este criticată de mediul de afaceri din cauza posibilității încurajării rău-platnicilor de a face pagube la bugetul de stat din ce în ce mai adânci, sunt de părere reprezentanții firmelor din România.
Ca urmare a unui sondaj de opinie, realizat la o jumătate de lună de când la Palatul Victoria s-a pus pe masa miniștrilor amnistia fiscală, jumătate din oamenii de afaceri intervievați au apreciat că este o măsură constroversată, cu mai multe efecte negative decât pozitive. 70% din cei peste 300 de patroni chestionați de Consiliul Interprinderilor Mici și Mijloci s-au declarat chiar împotriva unei astfel de măsuri guvernamentale, potrivit Știrile PROTV.ro.
O măsură cu două tăișuri
O amnistie fiscală ar putea ajuta la reducerea penalităţilor şi la „resetarea mediului de afaceri, sunt de părere o parte dintre patroni, subliniind că firmele „curățate” de datoriile la ANAF ar putea avea din nou ușile deschise către creditele bancare. Pe de altă parte, reunosc unii oameni de afaceri că prin ștergerea datoriilor cu buretele i-ar putea încuraja pe unii să nu-și mai achite dările la stat, să facă evaziune fiscală, astfel încât riscul corupției să înflorească.
Preşedintele consiliului IMM, Florin Jianu, a apreciat că amnistia fiscală este o măsură cu două tăișuri: „Avem, pe de o parte, un mediu de afaceri responsabil care spune: „nu avem nevoie de aceasta amnistie fiscală, pentru că amnistia va înseamna să susţineţi un comportament inadecvat, să-i susţineţi pe cei care nu plătesc, să susţineţi evaziunea fiscala”. Iar, pe de altă parte, statul vine cu o lipsă de responsabilitate.”
Albirea datoriilor nu conduce la eficiență
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, pe 18 iulie, că amnistia fiscală va fi adoptată foarte repede de Guvern, la numai o zi după ce Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a declarat că o astfel de măsură se află în programul de guvernare, iar ștergerea datoriilor de zeci de miliarde se face nu se discută.
Datoriile vizate de amnistie sunt de 100 de miliarde de lei, din care recuperabile ar fi doar 17 miliarde de lei, a precizat Eugen Teodorovici. Oamenii de afaceri atrag însă atenţia că, odată „albite de datorii” companiile de stat, nimeni nu poate garanta că acestea vor deveni, dintr-odată, eficiente. Antreprenorul Liviu Rogojinaru a subliniat că din aceste 100 de miliarde de lei, 84 de miliarde sunt datorii ale firmelor de stat și că normal ar fi să fie întrebați cei care au făcut parte din Consiliile de Administrație cum de s-a ajuns la această sitație gravă.
Nu amnistie pentru insolvență
Companiile în insolvenţă sau persoanele care au datorii la chirii nu au cum să facă obiectul unei amnistii din punct de vedere legal, a specificat ministrul Finanţelor. De altfel, Eugen Teodorovici a creionat și un orizont de timp în care analiza de la nivelul ministerului ar putea fi gata: „O decizie în acest sens se va lua la sfârşitul verii”.