Amintiri din Epoca de Aur: Inaugurarea Porţilor de Fier I. Imagini inedite cu Tito şi CEAUŞESCU | VIDEO
- Roxana Roseti
- 8 mai 2014, 00:29
Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I a fost inaugurat la 16 mai 1972.
Construcţia acestei hidrocentrale a început la 7 septembrie 1964, în timpul mandatului preşedintelui de atunci al României, Gheorghe Gheorghiu Dej, şi finalizată pe 16 mai 1972. Acesta a fost cel mai ambiţios proiect de exploatare a potenţialului hidroenergetic al Dunării, dar şi de îmbunătăţire a navigaţiei şi de control al inundaţiilor). De asemenea, a reprezentat prima colaborare transfrontalieră dintre România şi Serbia.
De la sine
“Discuţiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenţă încă din 1955. Statul român a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito, iar la 7 septembrie 1964, Dej şi Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Porţile de Fier I. Iar pe 16 mai 1972, Ceauşescu şi Tito inaugurau acest sistem hidroenergetic cu mare pompă, iar imaginile vorbesc de la sine”, spune Pantelie Tuţuleasa, fost operator de film al familiei Ceauşescu. Finalizarea Porţilor de Fier I fusese urmărită cu stricteţe, chiar şi de către Elena Ceauşescu în persoană. Ca un fapt inedit, la eveniment au fost prezente şi soţiile celor doi şefi de stat, respectiv Jovanka Broz şi Elena Ceauşescu. Printre altele, cineastului i-a atras atenţia soţia liderului iugoslav (care apare, de altfel, în imagini, alături de Elena Ceauşescu): „Era o femeie deloc încrezută, impozantă, ar merita o poveste separată…L-a suportat pe acest om supranumit printre altele „copilul teribil al lumii comuniste”. Fosta primă-doamnă a Iugoslaviei era şi un pion important pe harta biografică a unui lider comunist deloc de ignorat”. Tuţuleasa mai adaugă că, "în afara discursurilor oficiale, Tito a spus că i-a plăcut cum au lucrat muncitorii români”.
Simbol al potenţialului ingineresc
Momentul respectiv a rămas şi în memoria unora dintre români. Iată ce notează Nicolae Nicu pe blogul său (nicolaenicu.blogspot.ro): “Cu inspiraţia de a-mi propune şi aborda ca subiect de compunere “Hidrocentrala Porţile de Fier”, la acea vreme nou dată în funcţiune, în toamna anului 1972 aveam să câştig faza pe sector a Olimpiadei de Română, luând, realmente, prin surprindere consiliul profesoral al şcolii cu profil energetic pe care o urmam. O carte, primită drept premiu din partea şcolii, pe care o păstrez în bibliotecă, îmi trezeşte şi azi emoţia acelui moment, stimulîndu-mi nostalgia trecutului. De atunci mi-a rămas întipărită în minte data de 16 mai 1972, ziua inaugurării oficiale, în prezenţa preşedinţilor României şi Iugoslaviei, Nicolae Ceauşescu, respectiv Iosip Broz Tito, a acestei minuni tehnologice de pe Dunăre – „Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier” –, simbol al potenţialului ingineresc şi industrial de care dispuneau cele două state la acel moment, dar şi al colaborării lor parteneriale, economice şi politice”. Sistemul Porţile de Fier I reprezintă una din cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa şi cea mai mare de pe Dunăre, cu o putere instalată de 2235 de MW. Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluenţa cu râul Tisa.