Aministie fiscală. Cum poți scăpa de penalitățile pe care le datorați la ANAF

Aministie fiscală. Cum poți scăpa de penalitățile pe care le datorați la ANAF

Dobânzile și penalitățile de întârziere în cazul celor care au datorii la bugetul de stat, mai pot fi șterse din evidența ANAF.

Ordonanța de Urgență a Guvernului 69/2020 a suferit modificări, iar termenul limită pentru plata acestor datorii a fost prelungit până la data de 31 ianuarie 2022. În concluzie, cine plătește datoriile, poate beneficia de anularea penalităților de întârziere.

„Sunt considerate restanțe la data de 31 martie 2020, inclusiv și obligațiile de plată care, la această dată, se află în oricare dintre situațiile prevăzute la alineatul 3, iar ulterior acestei date, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2022 inclusiv, înlesnirea la plată își pierde valabilitatea sau, după caz, încetează suspendarea executării actului administrativ fiscal”, se arată în noile prevederi legale.

Guvernul a decis și care anume datorii vor fi incluse în lista celor care, dacă vor fi achitate, se va putea solicita anularea penalităților și a majorărilor de întârzier, datorate la ANAF.

Ne puteți urmări și pe Google News

În situația în care eșalonarea la plată aflată în derulare, cuprinde numai obligațiile la plată accesorii, debitorii pot beneficia de anularea accesoriilor rămase de plată din înlesnirea la plată acordată, fără a le mai achita, urmând ca, în baza cererii de anulare a accesoriilor, organul să emită decizia de anulare a accesoriilor, precum și decizia de finalizare a eșalonării la plată.

„Debitorul depune cererea de anulare a accesoriilor după îndeplinirea în mod corespunzător a condițiilor prevăzute la lit. a-c, în perioada 14 mai 2020 - 15 decembrie 2020, inclusiv, sau în perioada 1 ianuarie 2021 - 31 ianuarie 2022, inclusiv, sub sancțiunea decăderii”.

Persoanele fizice pot cere eșalonarea

În noile reglementări guvernamentale, se fac referire și la persoanele fizice, care au datorii la bugetele locale. Exemplul cel mai des întâlnit este datoria acumulată la impozitele pe clădiri și terenuri. Singura condiție pusă de Guvern este ca datoria minimă să fie de 500 de lei.

„În cazul obligațiilor bugetare restante la data de 31 martie 2020 inclusiv, datorate bugetelor locale, prevederile prezentului capitol se aplică de către unitățile administrativ-teritoriale, opțional, cu condiția ca aplicarea acestor prevederi să fie stabilită prin hotărâre a consiliului local”, se arată în ordonanță.

În cazul persoanelor fizice, acestea pot primi eșalonarea de la organul fiscal, doar dacă acestea nu aveau datorii la data de 16 martie 2020.