Americanul care a inventat „bancnota-bumerang”

Americanul care a inventat „bancnota-bumerang”

Un american inventiv a găsit o modalitate efi cientă și, spune el, amuzantă, de a-și cheltui banii, primindu-i, însă, înapoi de la străini.

De obicei, nu mă uit la restul pe care îl primesc”, povestește Amy Perez. Într-o zi, însă, femeia a observat că scria ceva pe spatele unei bancnote, când a primit restul pentru un sandviș cumpărat la un magazin din oraș.

„Era scris, de mână, cu o carioca roșie, așa că evident mi-a sărit în ochi”, a spus Amy.

Mesajul era: „Vă rog să-mi înapoiați bancnota”. Avea notat un nume, Gary, și o adresă din Phoenix, Arizona, iar la final erau cuvintele: „Sunt foarte sărac”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesaj buclucaș

Gary, al cărui nume de familie nu a fost dat publicității de presa americană, are 60 de ani, este pensionat legal pe caz de boală, din cauză că este orb, și a găsit această modalitate inedită de a-și recupera banii,

„Nu credeam că cineva va trimite, totuși, bancnotele înapoi pe adresa mea, dar acest lucru s-a întâmplat, așa că m-am simțit încurajat - cu cât mai mulți bani primeam înapoi, cu atât mai multe bancnote semnam”, a explicat Gary.

El a povestit când i-a venit ideea să scrie mesaje cu „trimiteți banii înapoi”: în 2003, când a avut probleme de sănătate și și-a luat concediu medical de la muncă. De atunci, de fiecare dată când mergea la piață, la benzinărie sau la supermarket, plătea cu dolari care, în cele din urmă, se întorceau în portofelul său.

„Oamenii sunt mai tentați să trimită bancnote de un dolar decât de 5, 10, 20, 50 sau 100 de dolari”, povestește Gary. El primește, în medie, doi dolari pe zi și, uneori, oamenii îi trimit în plus. Întro lună, el a câștigat 60 de dolari și cu o lună înainte 94 de dolari.

Neobișnuitul „antreprenor” păs trează un registru, în care notează fiecare dolar pe care îl primește prin poștă. Și, de-a lungul anilor, a fost vorba despre mii de dolari din întreaga lume, inclusiv din Olanda, Australia sau Alaska, potrivit mărturisirilor bărbatului.

Nu încalcă legea

Cineva i-a scris și i-a spus: „este o idee foarte ingenioasă, de ce oare nu mi-a venit mie?”.

Jurnaliștii l-au întrebat dacă nu se simte prost pentru toți banii străinilor pe care îi primește: „Doar atunci mă simt vinovat când oamenii mă iau în serios”. Scrisul pe bancnote este ilegal în SUA doar dacă banii respectivi nu se mai pot folosi, nu se poate descifra valoarea lor sau elementele de securitate, așa că, tehnic, Gary nu încalcă nicio lege.

Gary spune că nu se îmbogățește în acest fel, dar banii îl ajută să-și plătească facturile și oamenii se distrează:

„Este uimitor! Sunt foarte surprins cât de mulți oameni mi-au trimis înapoi bancnote”, exclamă americanul glumeț.