Americanii vor cetăţenie europeană

Americanii vor cetăţenie europeană

Tot mai mulţi americani refac în sens invers „traseul“ strămoşilor lor, aplicând pentru dublă cetăţenie, principala destinaţie fiind Uniunea Europeană, scrie publicaţia americană „Palm Beach Post“.

Printre statele preferate se numără şi cele din estul Europei, precum România, recent intrate în UE.

„Cu un paşaport european pot călători şi lucra în 27 de ţări, în timp ce cu un paşaport american pot face asta într-o singură ţară“, explică Suzanne Mulvehill, directorul unei companii de consultanţă pentru antreprenori. Mama lui Suzanne s-a născut în România, iar o cetăţenie română îi deschide porţile celorlalte ţări ale Uniunii Europene. Suzanne a început procesul de obţinere a cetăţeniei române acum doi ani şi estimează că o va obţine abia anul viitor, după completarea unei „tone“ de acte, plata unor taxe de 750 de dolari şi o vizită la consulatul român din Washington.

„Paşaportul european“ a fost mult mai uşor de obţinut pentru Eric Hammerle. Tatăl lui Eric s-a născut în Germania, ţară care i-a permis transferarea cetăţeniei şi fiului său de 16 ani, născut în Statele Unite. Potrivit lui Hammerle, tot procesul a durat 20 de minute. „Au citit documentele, apoi s-au întors şi mi-au spus: «Felicitări, Germania are doi cetăţeni noi!». Toate astea, pentru 85 de dolari“, povesteşte Eric. Printre cele mai „deschise“ ţări se numără Irlanda, Italia şi Grecia, care acordă cetăţenia chiar şi pe baza naţionalităţii bunicilor sau străbunicilor. „Lumea nu înseamnă numai America“ „Europenii sunt mult mai interesaţi de calitatea vieţii decât de aspectul cantitativ“, spune Amber Alfonso, o tânără absolventă de facultate şi, recent, un nou cetăţean italian. „Pentru prima oară am realizat limitele condiţiei de cetăţean american“, spune şi Suzanne Mulvehill, viitor cetăţean român.

Autorităţile americane nu păstrează evidenţa celor cu dublă cetăţenie, însă estimările arată că peste 40 de milioane de americani au dublă cetăţenie şi că un număr tot mai mare se orientează către Bătrânul Continent.

Ne puteți urmări și pe Google News