Americanii trimit trupe la granițele Belarusului! Situația se complică!

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a unui scrutin prezidenţial contestat, notează Agerpres.

Peste 10 tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiază, potrivit unui fotograf al AFP.

Desfăşurarea, care va dura până în noiembrie, a fost "prevăzută anterior şi nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune", a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării lituanian.

Vilnius a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a înscris pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, notează Agerpres.

Nu sunt singurele tensiuni dintre Belarus și țările NARO după alegerile contestate de opoziția din Belarus și o mare parte a populației. Site-ul militar Opex 360 a anunțat cu câteva zile în urmă că forțe militare masive ale Minskului au fost desfășurate în Grodno, unde execută manevre militare cu participarea serviciilor de informații ruse, într-o operațiune numită „Steaua Polară”.

Lukașenko a declarat că și un posibil transfer de avioane F-16 americane din Germania în Polonia ar constitui o „amenințare potențială” pentru Belarus.

„Vor fi la 15-20 de minute de zbor de teritoriul nostru. Pentru mine, în calitate de comandant suprem, este o problemă. Nu se știe cu ce vor fi înarmate. Poate cu arme nucleare. Așa că a trebuit să reacționez”, a mai spus Lukașenko citat de Beita.

Pe deasupra, ministerul de Externe din Belarus l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri polonez la Minsk pentru a protesta față de „ingerințele” Poloniei în afacerile interne ale Belarus.

În cele din urmă, a reacționat și Varșovia. Comentariile lui Lukașenko despre intențiile pe care le pune pe seama Poloniei sunt „inacceptabile”, a declarat Krzysztof Szczerski, un consilier apropiat al președintelui polonez Andrzej Duda.

„Nimeni nu are asemenea intenții în Polonia, totul nu este decât propagandă.”

La rândul său, sus-secretarul de stat din Ministerul polonez de Externe, Marcin Przydacz, a amintit că, în trecut, „nu Polonia a fost cea care a mutat frontierele, ci un alt vecin al Belarus”.