Americanii sunt îngrijorați de furturile de armament din Ucraina

Americanii sunt îngrijorați de furturile de armament din Ucraina Statele Unite sunt îngrijorate de furturile de armament din Ucraina. Sursa foto: Twitter

Statele Unite monitorizează destinația echipamentului militar acordat sub formă de ajutor Ucrainei, dar și felul în care este folosit. Oficialii americani au primit informații, în cursul anului trecut, că o parte din armele livrate din Occident ar fi fost furate de infractori și traficanți. Planurile infractorilor au fost dejucate, în mare parte, de serviciile ucrainene de informații care au recuperat armele.

Speculații în legătură cu furturile de echipament militar și armament occidental, în Ucraina, au apărut încă din primele luni de război. Aceste informații au fost dezmințite de fiecare dată de Kiev. De această dată, însă, despre astfel de furturi se face referire într-un raport al Inspectorului general din Departamentul Apărării al Statelor Unite.

Documentul, citat de CNN, vorbește despre infractori, traficanți de armament, dar și despre luptători voluntari care au încercat să facă bani din vânzarea armelor occidentale. Planurile acestora ar fi fost dejucate, într-o bună măsură, de serviciile de informații ale Ucrainei care au intervenit cu promptitudine. Materialele au fost recuperate se arată în raportul intitulat „Responsabilitatea DoD (Departamentului Apărării n.r.) pentru echipamentele furnizate Ucrainei”.

Conform sursei citate, autoritățile de la Washington se confruntă cu dificultăți în a urmări și monitoriza echipamentele americane trimise în Ucraina, așa cum prevede Legea privind controlul exporturilor de arme.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA a reluat monitorizarea destinației echipamentelor

Cel puțin în primele luni de război, februarie – septembrie 2022, Biroul de Cooperare pentru Apărare-Kiev „nu a putut să efectueze monitorizarea utilizării finale necesară echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022”.

„Imposibilitatea personalului Departamentului Apărării de a vizita zonele în care a fost livrat echipamentul folosit sau stocat de Ucraina a zădărnicit abilitatea Biroului pentru cooperarea în apărare să execute monitorizarea”, se subliniază în raport.

Documentul a fost finalizat pe 6 octombrie 2022, iar la finalul lunii respective, inspectorii SUA au reluat verificările la depozitele de arme ucrainene. De asemenea, Departamentul de Apărare au oferit oficialilor de la Kiev sisteme de urmărire, inclusiv scanere și software, după cum a confirmat în februarie, pentru membri ai Congresului, fostul subsecretar al Apărării, Colin Kahl.

Statele Unite fac eforturi să monitorizeze echipamentele

În raport se mai arată că a fost dificil pentru SUA, în primele zile ale războiului, să urmărească armele și echipamentele în valoare de miliarde de dolari trimise în Ucraina.

„Guvernul SUA rămâne foarte conștient de riscul unei posibile deturnări ilicite și ia măsuri proactiv pentru a atenua acest risc, în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Este clar că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ și că există riscul ca aceste arme să fie capturate dacă teritoriul cade în mâinile inamicului – ceea ce se întâmplă în orice război”, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

CNN arăta încă din aprilie 2022 că Administrația Biden era dispusă să-și asume riscul de a pierde urma echipamentelor trimise Ucrainei, raportat la nevoia de a înfrânge forțele Rusiei.

„Putem urmări îndeaproape pentru timp scurt, dar după ce se intră în ceața războiului, capacitatea de urmărire este zero”, a declarat atunci, pentru CNN, o sursă din comunitățile de informații.

Serviciile ucrainene au dejucat mai multe planuri criminale

În ciuda eforturilor făcute, se pare că organizațiile criminale au reușit să pună mâna pe armament și echipamente furnizate Ucrainei de aliații săi, se arată în raport.

La finalul lunii iunie 2022, un grup de crimă organizată condus de un oficial rus s-a alăturat unui batalion de voluntari folosind documente false. Grupul condus de rusul al cărui nume nu a fost dezvăluit ar fi furat armament, inclusiv un lansator de grenade și o mitralieră, precum și peste 1.000 de elemente de muniție, se arată în document.

Planurile grupării au fost dejucate, însă, de Serviciul de informații al Ucrainei care a intervenit. În aceeași perioadă, serivciile de informații au mai dejucat un alt plan, pus la cale de traficanți care intenționaul să vândă arme și muniții furate de pe frontul din sud. De asemenea, au dejucat un complot ce viza furtul de veste antiglonț în valoare de 17.000 de dolari.

În august 2022, serviciile de informații ucrainene au descoperit mai mulți membri ai unui batalion de voluntari care au furat 60 de arme. Acestea au fost ascunse într-un depozit, „probabil pentru a le vinde pe piața neagră”.

Inspectorul general al Pentagonului a precizat că echipamentele de dimensiuni mari, precum rachetele și elicopterele sunt mai ușor de umrărit. Probleme apar cu echipamente mai mici, precum dispozitivele care asigură vizibilitatea pe timpul nopții, mai greu de monitorizat.