Oficialii americani spun că Rusia nu dă semne de retragere a trupelor. Mai mult, un oficial de la Casa Albă a declarat, sub protecția anonimatului, că Rusia și-a mărit prezența la granița cu Ucraina cu încă 7.000 de militari. Rusia susține în continuare că nu vrea război și că va continua negocierile.
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că SUA nu a observat nicio retragere a trupelor rusești de la granița cu Ucraina, ci că, dimpotrivă, numărul militarilor a fost suplimentat, transmite Reuters.
Rusia anunțase marți că își retrage o parte din forțele armate de la granița cu Ucraina, după ce exercițiile militare s-au încheiat.
„Unităţile din districtele militare din sud şi din vest, care şi-au încheiat sarcinile au început deja încărcarea pe mijloacele de transport feroviare şi rutiere şi vor începe să se întoarcă în garnizoanele lor" a anunţat purtătorul de cuvânt al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de La Libre Belgique. Oficialul nu a dat niciun indiciu despre numărul forţelor respective. Rusia îşi continuă de altfel manevrele în Belarus, vecin al Ucrainei, până pe 20 februarie.
„Iată ce spune Rusia şi iată ce face Rusia. Şi nu am văzut nicio retragere a forţelor ei. 'Vedem în continuare unităţi esenţiale deplasându-se către graniţă, nu dinspre graniţă“, a spus secretarul american de stat în interviul acordat postului MSNBC.
7.000 de soldați în plus
Afirmația a fost susținută miercuri de un alt oficial american care a dorit să își păstreze anonimatul. "Ruşii au anunţat că îşi retrag trupele de la graniţa cu Ucraina (...). Acum ştim că este fals. De fapt, avem acum confirmat că în ultimele zile Rusia şi-a mărit prezenţa de-a lungul graniţei sale cu Ucraina cu până la 7.000 de soldaţi, dintre care unii au sosit astăzi (n.r. miercuri). Rusia spune că vrea să găsească o soluţie diplomatică, dar acţiunile sale indică contrariul. Sperăm că va schimba direcţia înainte de a lansa un război catastrofal şi distructiv ", a declarat presei un înalt oficial al Casei Albe, sub protecţia anonimatului.
Președintele american a declarat marți într-un mesaj televizat că acum sunt 150.000 de militari ruși la granița cu Ucraina, nu 100.000 cât fusese estimat inițial. Joe Biden a mai spus că un atac al Rusiei asupra Ucrainei rămâne o posibilitate, deși Moscova a anunțat că tretrage o parte din trupe.
Rusia spune că vrea să negocieze
În schimb, Vladimir Putin a declarat că nu vrea război și că, deși SUA și NATO au respins garanțiile de securitate cerute de Rusia, se dorește continuarea negocierilor. La o conferinţă de presă comună la Moscova alături de cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele rus a cerut însă doi nou aceste garanții: retragerea trupelor NATO din România și Bulgaria, controlul rachetelor cu rază intermediară de acţiune și promisiunea fermă cu Ucraina nu va fi primită în alianță.