Peste 200 de persoane au fost ucise în atentatele comise în Irak în cursul lunii iunie, în timp ce trupele americane se pregătesc să îşi asume un rol secundar în menţinerea securităţii.
Potrivit acordului semnat la sfârşitul anului trecut de oficialii de la Bagdad şi Washington, militarii americani nu vor mai avea voie, începând de la 1 iulie, să pătrundă în oraşe şi în aglomerările urbane. Menţinerea ordinii pe străzi va fi un adevărat test de capacitate pentru poliţia şi armata irakiană, ambele născute practic din neant după înlăturarea lui Saddam Hussein de la putere. Şase persoane au fost ucise, iar alte 30 au fost rănite, ieri, într-o serie de atentate comise la Bagdad şi la Fallujah, în apropierea capitalei. Patru dintre victime sunt poliţişti irakieni, în timp ce printre răniţi se numără şi nouă militari americani.
Cel mai grav atentat din ultimul an şi jumătate a avut loc sâmbăta trecută în oraşul Kirkuk, din nordul ţării, unde 72 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 160 au fost rănite după ce un insurgent a detonat peste o tonă de explozivi încărcaţi într-un camion. Autorităţile de la Bagdad au declarat că se aşteptau ca transferul de putere de la armata americană să fie marcat de astfel de puseuri violente ale insurgenţei. Sunniţi contra şiiţi „Facem apel la comunitatea internaţională, şi mai ales la ţările arabe şi musulmane, să adopte o poziţie clară faţă de crimele oribile, deoarece liniştea nu mai poate fi acceptată”, a declarat, ieri, premierul irakian Nouri al-Maliki. Reacţia sa vine după ce şeicul Adel al-Gilbani, muftiul Meccăi, declarase la începutul lunii că „şiiţii sunt, fără îndoială, renegaţi”.
Legea islamică permite uciderea unui renegat fără ca autorul crimei să fie deferit justiţiei, explică AFP. „Odată cu apropierea zilei de 30 iunie, data retragerii americanilor din oraşe, furia autorilor violen ţelor interconfesionale va creşte, iar cei care îi incită propagând i deologia takfiri (extremismul sunnit - n.r.) se află în spatele masacrelor teribile îndurate de irakieni în ultimii ani”, a adăugat şeful guvernului de la Bagdad. Guvernat timp de 80 de ani de sunniţi, Irakul este condus, din 2003, de şiiţi.