Americanii se întreabă de ce sunt așa de mari prețurile la alimente în Europa. Care este explicația specialiștilor

Alimente market Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Prețurile la principale alimente din Europa diferă foarte mult față de cele din America de Nord. Explicația specialiștilor este una simplă: guvernele mențin intenționat aceste prețuri mari pentru a încasa mai mult TVA la bugetul de stat. Prin acest mod se pot asigura ușor sume imense de bani pentru buna funcționare a statelor.

În Marea Britanie, prețul mediu al unei pâini a fost cu 28% mai mare în aprilie, și a ajuns la 1,39 lire sterline, adică 1,72 dolari, decât în anul precedent.

În Italia, prețul spaghetelor și al altor paste făinoase, un element de bază al dietei italiene, a crescut cu aproape 17 procente față de anul precedent. În Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, prețul brânzei este cu aproape 40 la sută mai mare decât în urmă cu un an, iar cartofii costă cu 14 la sută mai mult.

Pe întreg teritoriul Uniunii Europene, prețurile de consum la alimente au fost în medie cu aproape 17 la sută mai mari în aprilie față de anul precedent, fiind înregistrată o ușoară încetinire față de luna precedentă, (martie 2023 - n.n.) când fost înregistratcel mai rapid ritm de creștere din ultimele două decenii și jumătate.

Situația este mai gravă în Marea Britanie decât la vecinii săi din Europa de Vest. Prețurile alimentelor și ale băuturilor nealcoolice au fost cu 19 la sută mai mari, cel mai rapid ritm al inflației anuale a alimentelor din ultimii peste 45 de ani. Prin comparație, rata anuală a inflației alimentare din SUA a fost de 7,7 la sută.

Creșterea galopantă a prețurilor

Jurnaliștii americani susțin că inflația mare, și prețul în continuă creștere la alimente, face ca aproape toți banii câștigați de o familie să fie dați pentru asigurarea hranei zilnice.

În același timp, costurile majore care intră în fabricarea produselor alimentare, inclusiv combustibilul, grâul și alte produse agricole de bază, au scăzut pe piețele internaționale în cea mai mare parte a anului trecut - ceea ce ridică întrebări cu privire la motivul pentru care prețurile alimentelor pentru consumatori rămân atât de ridicate în Europa.

Iar în contextul creșterii costurilor cu forța de muncă și al posibilității de a profita, este puțin probabil ca prețurile alimentelor să scadă prea curând. În sens mai larg, creșterea prețurilor ar putea, de asemenea, exercita presiuni asupra băncilor centrale pentru a menține ratele dobânzilor la un nivel ridicat, ceea ce ar putea limita creșterea economică.

Ce determină creșterea prețurilor la alimente?

În spatele prețului afișat pentru o pâine se află nu numai costurile pentru ingredientele cheie, ci și costurile de procesare, ambalare, transport, salarii, depozitare și marjele de profit ale companiilor.

Un indice al Organizației Națiunilor Unite privind prețurile globale ale produselor alimentare de bază, cum ar fi grâul, carnea și uleiul vegetal, arată că aceste produse au atins un nivel maxim în martie 2022, imediat după invazia Rusiei în Ucraina, care este unul dintre cei mai mari producători de cereale.

Războiul a perturbat producția de cereale și de petrol din regiune și a avut un impact global, de asemenea, agravând crizele alimentare în unele părți din Africa de Est și Orientul Mijlociu.

Însă ce a fost mai rău a fost evitat, în parte datorită unui acord de export de cereale din Ucraina. Prețurile europene la grâu au scăzut cu aproximativ 40% din luna mai a anului trecut. Prețurile globale ale uleiului vegetal au scăzut cu aproximativ 50 la sută.

În afară de prețurile materiilor prime, Europa s-a confruntat cu creșteri deosebit de dure ale costurilor de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente, scrie NYT.