Americanii isi inventeaza suferinta prin scris

Americanii isi inventeaza suferinta prin scris

Ziarele americane din 2005 relatau ca unii participanti au lesinat la lecturile publice din "Bintuitii" lui Chuck Palahniuk.

Cine il cunoaste pe scriitorul american Chuck Palahniuk din „Fight Club”, cartea-cult care a produs si un film la fel de fascinant, isi va vedea asteptarile intrecute de penultimul roman publicat de acelasi autor.

„Bintuitii”, tradus de Editura Polirom, la doar doi ani de la aparitia americana,  a fost primit cu cronici extrem de favorabile in presa din SUA, dar si in cea britanica, de la „The Guardian” pana la „Playboy”.

Cartea ingrozeste si fascineaza in acelasi timp cu cele 23 de povesti foarte personale si socante. Asa cum face si in alte carti, Palahniuk isi pune protagonistii in cele mai banale, dar penibile situatii.

Acum ia o mana de americani mai mult sau mai putin obisnuiti - o fosta Miss America, o femeie cu un implant inestetic de silicoane, o bogatasa fascinata de viata vagabonzilor - si ii „dezbraca” de toate trucurile lor.

Grupul s-a format in urma unui anunt, care invita la un experiment. Participantii trebuie sa renunte pentru trei luni la vietile lor, retragandu-se sa scrie.

La fata locului, totul devine macabru: grupul este izolat intr-un teatru dezafectat, unde fiecare simte nevoia sa distruga cate ceva ca sa aiba ce povesti.

Vor sa scape de propriile intamplari care ii bantuie si incearca sa creeze una noua si falsa, pe cea a supravietuirii eroice. Astfel, visul american de prosperitate devine scenariul horror despre cum putem deveni bogati vanzandu-le altora suferinta noastra inventata, in speranta de a scapa de cea reala.

CARTE-SOC

Palahniuk, respins de editori > Primul roman al lui Palahniuk, „Fight Club”, a fost respins de editurile americane pe motiv ca era „prea intunecat si prea riscant”. Suparat, autorul a accentuat partile dure.

> In loc sa fie „ingropat” de editori, a aparut in aceasta forma in 1996 si a ajuns reper pentru cititori, dar si pentru criticii care il considera cel mai provocator roman american al deceniului trecut. Pe langa acesta, la Editura Polirom au mai aparut „Sufocare” si „Jurnal”, de acelasi autor.

Ne puteți urmări și pe Google News