Americanii intervin de urgență la Cernobîl! Ce riscuri mai sunt în aria contaminată

Americanii intervin de urgență la Cernobîl! Ce riscuri mai sunt în aria contaminată

Serviciul Forestier al SUA și reprezentații din Ucraina vor face front comun pentru a ajuta la reducerea pericolului pe care îl reprezintă incendiile de vegetație din aria uzinei nucleare din Cernobîl.

La începutul acestui an, incendiile forestiere în zona contaminată cu radiații din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au stârnit îngrijorare cu privire la potențialele degajări de contaminări.

Zona afectată de dezastrul din 1986 este în mare parte nepopulată, deși aproximativ 200 de persoane au rămas, în ciuda ordinelor de a pleca. Serviciul Forestier din SUA a explicat că Alan Ager, un agent forestier de cercetare din stația de cercetare Rocky Mountain a agenției, lucra la problema incendiilor în zona contaminată de dezastrul de la Cernobîl.

Un workshop din 2017 a dat startul colaborării dintre experții americani și ucraineni. După acel curs, Ager și colegul său pensionat Richard Lasko, fostul director adjunct al Direcției de gestionare a incendiilor și aviației serviciului forestier, au construit un sistem de simulare a incendiilor care poate fi folosit pentru a prezice punctele fierbinți din zonele contaminate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Harta a utilizat datele compilate de Universitatea de Științe ale Vieții din Kiev. „Una dintre principalele constatări ale studiului a relevat faptul că controalele strânse asupra accesului la Rezervația radioecologică poloneză din Belarus de la mijlocul anilor ’90 au scăzut dramatic frecvența incendiilor cauzate de om, ceea ce a scăzut și probabilitatea ca aceste incendii să răspândească radionuclizi”, se arată pe blogul Serviciului Forestier al SUA.

Radionuclizii se referă la forma radioactivă a elementelor. Incendiile în zona Cernobîlului au avut loc în mod regulat. Adesea încep când locuitorii dau foc ierbii uscate la începutul primăverii - o practică larg răspândită în Ucraina, Rusia și în alte națiuni ex-sovietice, care duce adesea la incendii forestiere devastatoare.

Cercetătorii au folosit sistemul de modelare pentru a identifica cele mai bune locații pentru ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de „spargeri de combustibil” - zonele în care focurile pot fi oprite din „combustibilul” de care au nevoie pentru a crește și a răspândi radionuclizi.

În 2016, Serviciul Forestier din SUA a menționat că Ucraina a înființat Rezervația de radiații și biosferă ecologică din Cernobil în zona de contaminare. Biosfera conține zone concepute pentru prevenirea și gestionarea incendiilor.

Experții din Ucraina continuă să lucreze cu Serviciul Forestier din SUA pentru îmbunătățirea acestor zone.

„Rezultatul final al acestui proiect este că ucrainenii au acum un sistem de modelare a incendiilor de ultimă generație pentru a ghida deciziile privind gestionarea riscului de incendiu în zonele contaminate", a declarat Ager.

În aprilie, autoritățile din Ucraina au spus că incendiile au fost stinse. Divizia serviciilor de urgență a țării a declarat că nivelurile de radiații din Capitală, la aproximativ 60 de mile sud de uzină, sunt în conformitate cu normele. În 2017, oamenii de știință au publicat o nouă teorie despre dezastrul de la Cernobîl, care ar putea arunca o teorie nouă asupra celui mai grav accident nuclear din lume.