Americanii au testat o rachetă hipersonică de ultimă generație. Marele mister din jurul proiectului

Sursa:DARPA

SUA a anunțat că testat cu succes o rachetă hipersonică de ultimă generație care atinge viteze amențitoare și este extrem de precisă. Americanii au ținut însă testul secret, pentru că nu au vrut să fie interpretat ca un semnal la adresa Rusiei, care a anunțat că a folosit astfel de rachete în războiul din Ucraina.

Americanii au anunțat că au testat cu succes o rachetă hipersonică de ultimă generație. Numită „Armă Conceptuală Hipersonică” a fost lansată de un bombardier strategic B-52 în largul coastei de vest a SUA și reprezintă primul test reușit al unei astfel de arme realizate de compania Lockheed Martin.

După lansare, un propulsor a accelerat racheta până la o viteză suficient de mare care să permită aprinderea motorului scramjet (statoreactor), astfel încât racheta să atingă o viteză hipersonică peste Mach 5. Racheta a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri, potrivit CNN.

 „Acest test de zbor Lockheed Martin HAWC a demonstrat cu succes un al doilea design care le va permite luptătorilor noștri să aleagă în mod competitiv capabilitățile potrivite pentru a domina câmpul de luptă”, a declarat Andrew „Tippy” Knoedler, manager de program HAWC, se arată într-un comunicat DARPA.

Ținut secret

Testul a fost realizat la mijlocul lunii martie, la doar câteva zile după ce Rusia a anunțat oficial că a folosit racheta hipersonică Kinjal în războiul cu Ucraina. Americanii au ținut secret testul lor pentru a nu fi considerat un semnal trimis Moscovei.

Mai mult, Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin a declarat recent că nu a fost impresionat de racheta hipersonică Kinjal a Rusiei  și că această armă nu ar putea să decidă soarta unui război.

Ce sunt rachetele hipersonice

Spre deosebire de rachetele balistice clasice, noile rachete hipersonice nu au o traiectorie predeterminată (balistică). În schimb, ele pot „plana” cu viteze de peste cinci ori mai mari decât cea a sunetului (circa 6.200 de kilometri/oră) și chiar executa, teoretic, manevre evazive.

Rachetele hipsersonice pot fi de două categorii: „planoare” și rachete hipersonice „de croazieră”. În prezent, principalele puteri militare ale lumii, precum Rusia, China, SUA dar și Coreea de Nord, încearcă să facă stocuri din prima categorie: „planoarele hipersonice”

Acestea sunt lansate cu ajutorul unei rachete clasice și transportate astfel până în straturile superioare ale atmosferei, de unde sunt apoi dirijate asupra țintei vizate. „Planoarele” au motoare de tip scramjet (acronim de la „Supersonic Combustion Ramjet”) care folosesc oxigenul din aer pentru arderea în regim supersonic a combustibilului, care să asigure apoi o propulsie la viteze hipersonice. Un HGV nu poate fi oprit.