Mulți șoferi fac o greșeală foarte costisitoare în zilele ploioase. Posesorii autoturismelor care stropesc pietonii atunci când plouă afară, pot să primească o serie de amenzi usturătoare. Codul Rutier nu iartă nimic!
Majoritatea șoferilor uită să fie atenți la pietoni atunci când plouă și carosabilul este ud.
Cea mai mare greșeală făcută de șoferi
Conducătorii auto trebuie să aibă mare grijă la vremea ploioasă. Codul Rutier este dur petru șoferii care fac această acțiune greșită din neatenție sau nepăsare. Poliția oferă sancțiuni colosale pentru șoferii care fac viața un chin pietonilor pe vreme urâtă.
Stropirea pietonilor reprezintă o contravenție foarte greu de acceptat, dacă în preajmă se află un echipaj de la Poliția Rutieră. Legea în vigoare susține că un pieton care a fost stropit de o mașină se poate adresa celei mai apropiate secții de poliție, pentru a depune o plângere. Pentru că șoferul vinovat să raspuda pentru faptele sale, pietonul trebuie să rețină locul în care a avut loc incidentul nefericit, dar și numărul de înmatriculare al autoturismului și ora la care s-a întâmplat acțiunea.
După ce polițiștii verifică automobilul, șoferul riscă acțiuni colosale, mai ales dacă au fost și martori care au văzut incidentul sau alți oamei stropiți.Stropirea pietonilor este calificată drept deteriorarea bunurilor personale, conform legislației în vigoare.
O parte din șoferi fac această acțiune pentru amuzament și fără să se gândească că omul respectiv rămâne cu hainele ude toată ziua sau întârzie la muncă.
Codul Rutier în vigoare specifică faptul că o astfel de contravenție se pedepsește cu o amendă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, fiind prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni rutiere.O alta surpriza este că șoferul vinovat poate ajunge chiar să presteze muncă neplătită în folosul comunității, pentru un interval cuprins între 20 și 40 de ore., potrivit impact.ro
Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulatia pe drumurile publice, la capitolul privind contraventiile se precizeaza ca „stropirea pietonilor, clădirilor si vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”.
Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.
Conform OUG nr. 1/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 11 din 09 ianuarie 2020, punctul de amenda a fost înghețat la 145 de lei.