Amenzi usturătoare pentru asistenții care lasă copiii în maternități

Amenzi usturătoare pentru asistenții care lasă copiii în maternități

Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect prin care funcționarii care nu-și fac treaba sunt arși la buzunar.

Autoritățile încearcă să reducă numărul micuților abandonați în maternități. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede că toate cazurile de nou-născuți părăsiți în spitale vor trebui sesizate în cel mult 24 de ore la Direcțiile de Protecție a copilului. „Până acum, o parte dintre funcționarii diverselor instituții care se ocupau de protecția copilului se prevalau de faptul că actuala legislație nu stabilește în mod clar și precis ce atribuții are fiecare, astfel că se ajungea în situația în care aveau de suferit micuții părăsiți în maternități. Acest act normativ vine să rezolve aceste neajunsuri”, a explicat Elena Tudor, director la Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopții din subordinea Ministerului Muncii.

Cinci zile pentru identificarea părinților

În cinci zile de la anunțul părăsirii copilului, trebuie întocmit procesul verbal de abandon, timp în care poliția și funcționarii Direcțiilor de Protecție a copilului fac cercetări pentru identificare mamei. Dacă aceasta este găsită, copilul este preluat de Direcția de Protecție unde domiciliază mama în cel mult 48 de ore și se încearcă reintegrarea în familie. În cazul în care în cele cinci zile mama nu este identificată, micuțul este preluat de Direcția de Protecție de pe raza administrativă unde funcționează spitalul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul prevede că o gravidă care vine să nască și nu are acte de identitate trebuie să completeze o declarație pe care poliția trebuie să o verifice. Gravida poate fi fotografiată la spital doar cu acordul ei, se mai spune în propunerea de act normativ.

În primele cinci zile ale fiecărei luni, asistentul social din unitatea sanitară trebuie să informeze Direcția de Protecție a copilului printr- un centralizator, care să cuprindă atât copiii abandonați în spital, cât și pe cei despre care are suspiciuni că ar fi neglijați și exploatați.

Sancțiunile prevăzute în propunerea de act normativ sunt mai mari (între 1.500 și 5.000 de lei amendă) pentru asistenții sociali care nu se preocupă de preluarea copiilor abandonați din maternități, deși micuții sunt sănătoși și ar putea fi dați în plasament maternal, precum și pentru cadrele medicale din spital care prezintă copilul aflat în situație de risc altor persoane decât cele din familie. Amenzi mai mici (între 500 și 1.500 de lei) sunt prevăzute pentru toate celelalte abateri. Proiectul de act normativ se află în dezbatere publică până pe 11 septembrie.