Vineri, a fost promulgată legea care înăsprește sancțiunile pentru depozitarea ilegală a deșeurilor, ceea ce implică și noi obligații pentru primăriile orașelor din România, dar și pentru cetățeni.
Legea pentru aprobarea OUG 92/2021 crește semnificativ amenzile pentru aruncarea deșeurilor sau incendierea lor, până la 70.000 de lei, și introduce noi contravenții în legislație. Legea păstrează prevederea potrivit căreia mașinile folosite la aruncarea deșeurilor în locuri nepermise pot fi confiscate.
În plus, legea prevede că primăriile trebuie să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, potrivit Agerpres.
România, codașă la reciclarea gunoiului
În urmă cu doi ani se anunța că românii vor fi obligați să recicleze gunoiul menajer înainte de a-l arunca la tomberon. Măsura urmărește să încurajeze colectarea selective a deșeurilor, capitol la care România se numără printre țările europene codașe.
În prezent, în țara noastră se reciclează doar 11% din totalul deșeurilor și a gunoiului menajer aruncat. Aceasta în condițiile în care media europeană este de aproximativ 50%. Între statele membre ale Uniunii Europene, pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%.
La nivel european, doar Malta are un nivel de reciclare mai scăzut decât al României, de 6,5%.
Actul normativ încurajează colectarea selectivă
Astfel, prin Ordonanța de Urgență, este încurajată colectarea selectivă, la care România este în continuare codașă în clasamentul european. Impunând o legislație mai restrictivă în domeniu, guvernul intenționează să accelereze procesul de colectare selectivă.
Noua legislație în domeniul deșeurilor prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat. Mai mult, colectarea selectivă devine obligatorie, iar gunoiul nu va mai fi strâns de autorități, la grămadă.
Ce obligații vor avea primăriile
Primăriile sunt obligate să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale, contract, contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.
Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise.
Înăsprirea legislației de mediu în România urmărește tendința generală din Uniunea Europeană și vine pe fondul unui fenomen nociv extins în toată țara: depozitarea ilegală a deșeurilor pe câmpuri, în râuri și lacuri și păduri. Mai mult, în ultimii ani a proliferat obiceiul arderii deșeurilor, ceea ce duce la o poluare rapidă a aerului.