Șoferii pot primi o amendă de până la 2.900 de lei pentru o eroare banală. De fapt, mulți dintre conducătorii auto nu cunosc această regulă de circulație. Lucru care se vede cel mai bine în traficul din Capitală.
Codul rutier: Amendă de 2.900 de lei pentru șoferii repeziți
Deși polițiștii închid ochii în fața acestei abateri de la Codul Rutier, efectele se văd cel mai bine în intersecțiile blocate de șoferii nerăbdători să plece cât mai repede de la semafor. Concret, legislația rutieră prevede o amendă de până la 2.900 de lei pentru acei conducători auto care blochează intersecțiile.
Cu alte cuvinte, chiar dacă semaforul s-a pus pe culoarea verde, iar intersecția încă nu este degajată, șoferul care pleacă de la semafor are obligația să aștepte până ce restul vehiculelor părăsesc intersecția.
O regulă care nu prea este respectată de șoferii bucureșteni
O regulă de care nu prea se ține cont, mai ales în Capitală. Motiv pentru care șoferii au primit de la Brigada Rutieră o amendă pe măsura faptei comise. De fapt, în cursul anului trecut Poliția Rutieră a dat 130 de sancțiuni contravenționale doar pe acest motiv.
Concret, legislația rutieră sancționează cu 4-5 puncte amendă și 3 puncte de penalizare pe acei șoferi care pătrund într-o intersecție blocată. Trebuie menționat că agenții de la Rutieră pot aplica o amendă mai mare șoferilor care intră într-o intersecție dirijată prin semafoare și care într-un final blochează circulația în intersecția respectivă.
Valoarea punctului de amendă a fost înghețată la 145 de lei
În acest caz, conducătorul auto poate fi sancționat cu 9-20 puncte de amendă și 6 puncte de penalizare. În mod normal valoarea punctului de amendă reprezintă 10% din venitul minim brut pe economie.
Însă, valoarea punctului a fost înghețată la 145 de de lei. Pentru abateri de la Codul rutier șoferii pot primi o sancțiune maximă de 2900 de lei, adică 20 de puncte.