Românii sunt dornici să afle informații despre războiul din Ucraina prin toate modalitățile. Totuși, există o mulțime de știri care nu se pot confirma. CNA a amendat Radio Golf Fm pentru dezvăluirile făcute despre măcelul provocat de Vladimir Putin. Cosmin Guşă şi Iosefina Pascal au fost vizați.
Gold FM a fost aspru sancționat din cauza unor emisiuni în care tema principală de discuție a fost războiul din Ucraina. Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat două amenzi pentru emisiunile din luna martie. Cosmin Guşă şi Iosefina Pascal au fost prezentatorii care au permis așa ceva.
Prima amendă a fost de 10.000 de lei, iar a doua de 100.000 de lei. Totul a pornit de la discuțiile din cadrul unei emisiuni în care s-a afirmat că cetățenii din Ucraina sunt nazişti care „antrenează paramilitar copii”, că oamenii lui Zelenski sunt „şuţi, hoţi şi fete cu moral uşoare”. Ofițerii CNA au mai fost deranjați și după ce au auzit de „detaşamente de copii pe modelul ISIS” sau despre limuzine care vor ajunge în România cu arme de război.
Prezentatorul Cozmin Guşă a permis să se discute despre „ferme de copii din Ucraina”, care sunt în grija rakeţilor. „Noi când vom face aceste dezvăluiri punctual, ăştia, cu armele aduse în fundul dublu al maşinilor, vin să ne execute”, a transmis Sorin Roşca Stănescu, unul dintre invitați.
Membrii CNA au analizat la sânge afirmațiile făcute în emisiune. Nici ediția Iosefinei Pascal nu a fost iertată. Sancţiunile propuse de Mircea Toma au fost considerate o idee bună de ceilalți responsabili. Nicolaie Bălaşa, vicepreşedintele CNA, ar fi vrut să ierte postul radio.
Nu este pentru prima dată când Gold FM primește sancțiuni din cauza războiului din Ucraina. Postul de radio s-a ales și cu o amendă de 50.000 de lei pentru discuțiile de la începutul măcelului care a speriat omenirea.
Ce spune postul radio?
Reprezentantul Gold FM nu a rămas indiferent la cele auzite și a transmis un mesaj dur pentru CNA.
„Nu am făcut nicio secuncă propaganda lui Putin. Nici lui Zelenski. Nu am făcut propagandă niciunei părţi aflate în conflict. Vreau să nu uitaţi că emisiunile acestea sunt de opinie, iar politica noastră editorială este să lăsăm invitaţii să-şi exprime liber opiniile. Bineînţeles, unii dintre invitaţi au păreri proprii, care unele sunt obiective, altele nu sunt obiective, dar doar prin dezbatere considerăm că putem să luptăm împotriva fake news-ului”, le-a spus Andrei Guşă membrilor CNA.
„Aş vrea să subliniez că noi nu furnizăm informaţii, ci formulăm opinii”, a subliniat Andrei Guşă. „Dacă mă întrebaţi pe mine, nu sunt de acord cu unele poziţii ale invitaţilor vis-a-vis de Ucraina, dar cu toate asta nu cred că am nici eu şi nici altcineva dreptul să le cenzurăm opiniile.”, potrivit paginademedia.