Ambiția lui Macron: UE face FÂRÂME NATO

Ambiția lui Macron: UE face FÂRÂME NATO

Nouă state UE vor semna luni, 25 iunie, un acord de creare a unei forțe militare de intervenție rapidă. Marea Britanie sprijină măsura.

Forța, care va purta numele de Inițiativa de Intervenție Europeană, și propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, are scopul de a putea fi desfășurată cu rapiditate, ca răspuns în cazurile de criză.

O scrisoare de intenție este programată să fie semnată luni, 25 iunie, la Luxemburg, de Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania și Portugalia, potrivit unei declarații a ministrului francez al Apărării, Florence Parly pentru Le Figaro.

Noua inițiativă implică „colaborare în scenariile de criză care ar putea amenința securitatea europeană”, a explicat o sursă apropiată ministerului francez, aceasta însemnând inclusiv dezastre naturale, intervenții într-o situație de criză sau evacuări masive.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este în mod clar o inițiativă care permite asocierea cu unele state non-UE”, a spus ministrul francez al Apărării. „Marea Britanie a fost foarte dornică să participe, deoarece dorește să mențină cooperarea cu Europa dincolo de relațiile bilaterale.”

Douăzeci și cinci de țări UE au semnat în decembrie un pact important de apărare, acceptând să colaboreze în diferite proiecte militare.

Uniunea Europeană are din 2007 patru „grupuri tactice”, însă neînțelegerile politice au făcut ca până acum aceste forțe să nu fie operative.

Italia a arătat interes să se alăture proiectului, înainte ca noul guvern de dreapta să se instaleze. Acesta „ia în considerare această posibilitate”, dar nu a luat decizia finală, a spus Parly.

Nu este clar cum vor fi despărțite rolul NATO de cel al acestor multe „forțe europene”. Nu este clar nici care vor fi sursele de finanțare ale acestora din urmă și dacă nu cumva ele vor impieta asupra finanțării NATO. Donald Trump a avertizat statele organizației nord-atlantice că trebuie să-și respecte angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Dar se presupunea că acestea sunt rezervate exclusiv NATO.