Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările

Ambasadorul SUA la Chişinău critică arestările

Arestările suspecte operate de autorităţile moldovene în rândul protestatarilor şi jurnaliştilor au generat critici ale diplomaţilor străini acreditaţi la Chişinău.

Ambasadorul american, Asif Chaudhry, şi-a exprimat îngrijorarea privind acţiunile poliţiei după reluarea paşnică a manifestaţiilor şi reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor fără motive întemeiate, relatează agenţia Infotag. Diplomatul a apreciat, într-un interviu acordat sursei citate, că a transmis preocuparea sa şi preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin.

„Suntem îngrijoraţi, în special, de reţinerea jurnaliştilor şi a studenţilor, efectuată fără motive aparente. La fel ne îngrijorează presiunile asupra profesorilor pentru a preveni participarea studenţilor la demonstraţii”, a subliniat Chaudhry. Ambasadorul a precizat că a primit plângeri directe de la jurnalişti care au semnalat astfel intimidările la care au fost supuşi. „Am văzut reportaje televizate despre cazuri când jurnaliştii şi studenţii au fost reţinuţi şi bătuţi. Astfel de cazuri, precum şi intimidarea jurnaliştilor sau a oricăror altor cetăţeni, nu trebuie să aibă loc într-o democraţie”, a subliniat acesta, adăugând că a făcut, de asemenea, apel la o transparenţă desă ârşită privind rezultatele scrutinului din 5 aprilie.

Într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a reafirmat, la sfârşitul săptămânii trecute sprijinul UE, şi în special al Franţei, faţă de Ro mânia, criticată de Chişinău pentru presupusa implicare în protestele violente de marţi.

Voronin cheamă UE la „faţa locului”

Într-o nouă încercare de a-şi reface imaginea şifonată pe plan extern, liderul comunist moldovean a cerut, sâmbătă, blocului comunitar să trimită o misiune la Chişinău pentru a constata situaţia „la faţa locului”. Într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana, Voronin s-a arătat, de asemenea, dispus să furnizeze diplomaţilor europeni imagini şi înregistrări video ale protestelor de marţea trecută, scrie Moldpres. Solana a susţinut ideea, subliniind că solicitarea formulată de preşedintele moldovean va fi analizată în mod prioritar.

Între timp, Curtea Constituţională din Republica Moldova a dispus ieri renumărarea voturilor exprimate la alegerile legislative, al căror rezultat este contestat de opoziţie şi care au condus la proteste în capitală, relatează AFP. „Comisia Electorală Centrală are la dispoziţie nouă zile pentru a renumăra voturile”, a declarat presei preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, subliniind că procesul va include şi examinarea listelor electorale. „Decizia a fost luată în unanimitate şi este definitivă”, a adăugat el. Vladimir Voronin ceruse vineri instanţei supreme să adopte o decizie în acest sens.

NOI PLÂNGERI

Chişinăul acuză atacuri informatice din România

Centrul de telecomunicaţii speciale din Republica Moldova a depistat două atacuri informatice, unul dintre ele implicând o adresă IP din România. Atacurile au avut drept scop blocarea reţelei informaţionale a administraţiei prezidenţiale de la Chişinău, precizează un comunicat publicat pe site-ul instituţiei. Este doar ultima dintr-un şir de acuzaţii care au vizat România, care ar fi implicată, spun oficialii de la Chişinău, în susţinerea manifestaţiilor antiguvernamentale de săptămâna trecută.

Potrivit comunicatului, atacul lansat din România, Bucureşti, mai exact, a avut loc pe 10 aprilie şi a constat în trimiterea unui volum enorm de 3,5 milioane de cereri de conectare, pe parcursul a şase minute. Un alt atac, de la adrese necunoscute, a avut loc pe 8 aprilie. Atacul urmărea, de asemenea, blocarea funcţionării resurselor informaţionale ale preşedinţiei moldovene. În urma intervenţiei, specialiştii centrului de telecomunicaţii speciale au constatat că sursa atacului reprezintă o reţea controlabilă de calculatoare virusate, dislocate în diferite zone ale reţelei de internet.

Citiţi şi: Dovada crimelor miliţiei lui Voronin SENATUL EVZ: De ce tace Occidentul

Ne puteți urmări și pe Google News