Ambasadorul SUA, despre documentele WikiLeaks: nu vor afecta relaţiile româno-americane

Ambasadorul SUA, despre documentele WikiLeaks: nu vor afecta relaţiile româno-americane

Politicieni din toată lumea au aflat ce cred diplomaţii SUA despre ei. Publicarea telegramelor Ambasadei SUA de la Bucureşti e aşteptată cu nerăbdare. Ambasadorul SUA la Bucureşti spune însă că dezvăluirile nu vor afecta relaţiile bilaterale.

Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat azi că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre documentele publicate de Wikileaks şi a precizat că acestea nu sunt de natură să afecteze relaţiile româno-americane, potrivit Agerpres.

"Noi suntem ca o familie aici, preşedintele şi cu mine am avut o conversaţie despre acest lucru şi nu sunt îngrijorat şi nici el nu cred că este îngrijorat. Avem o relaţie foarte profundă şi personală nu numai eu şi preşedintele, dar şi Statele Unite cu România, care nu are nimic de a face cu nişte lucruri de ambasadă; acestea nu vor avea impact", a spus Gitenstein, care se află împreună cu Traian Băsescu într-o vizită la trupele militare române. În vreme ce oficialii americani şi lumea întreagă odată cu ei fac eforturi să digere dezvăluirile WikiLeaks privind telegramele secrete ale diplomaţilor SUA, România mai aşteaptă încă publicarea documentelor care o privesc.

Peste o mie de depeşe ce menţionează România, 830 dintre fiind trimise de Ambasada SUA la Bucureşti către Washington, vor fi date publicităţii în următoarele săptămâni de site-ul WikiLeaks.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o declaraţie transmisă ieri EVZ, ambasada americană oferă un indiciu cu privire la ce se pot aştepta politicienii şi opinia publică din România. "Prin natura lor, informările trimise Washingtonului din alte ţări sunt concepute într-un stil direct şi conţin adesea informaţie în formă brută", precizează ambasada.

Fără secrete

O primă tranşă din cele 250.000 de telegrame trimise în ultimii ani de diplomaţii SUA din întreaga lume au fost publicate în noaptea de duminică spre luni de site-ul WikiLeaks.

Diplomaţia americană a fost dezbrăcată de toate secretele: în telegrame apar portretele deloc măgulitoare făcute politicienilor străini de ambasadorii SUA, dar şi informaţii delicate despre marile dosare internaţionale, programul nuclear iranian, scutul antirachetă, Coreea de Nord.

Deocamdată, România apare menţionată în trecere în câteva documente. Unul dintre acestea, o depeşă trimisă de la Bruxelles, de un oficial SUA, potrivit "New York Times", menţionează că ţara noastră, alături de alte state UE, s-ar fi codit, în 2009, să susţină aplicarea de sancţiuni Iranului. Există însă alte 38 de documente "secrete" şi 424 catalogate drept "confidenţiale", trimise de Ambasada SUA de la Bucureşti în perioada 2006-2010, care aşteaptă publicarea.

Ce conţin telegramele SUA?

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu crede că evenimentele politice de la Bucureşti din ultimii ani vor fi reflectate în depeşele Ambasadei SUA. "Mă tem că vor fi cuvinte dure despre peisajul politic din România", spune istoricul.

Întrebat dacă mesajele trimise de diplomaţii români au un limbaj la fel de "direct" precum cele americane, Cioroianu răspunde afirmativ. "E normal ca telegramele transmise în minister să fie mai directe, spune el".

Cioroianu spune că înţelege demersul WikiLeaks privind transparenţa, dar că, în lipsa secretelor, "de diplomaţie s-ar alege praful". "Nu mi-aş dori să văd pe internet documente secrete ale diplomaţiei române", mai spune fostul ministru de externe. DEPEŞELE AMERICANE

PORTRETE. Telegramele diplomaţilor SUA vorbesc despre premierul rus Vladimir Putin ca despre "masculul alfa". Cancelarul Angela Merkel, botezată "teflon", e un politician "lipsit de creativitate". Preşedintele francez Nicolas Sarkozy e "autoritar", iar premierul italian Silvio Berlusconi - "un lider slab". Toate capitalele europene au condamnat publicarea telegramelor.

SPIONAJ. O directivă secretă trimisă diplomaţilor SUA în numele secretarului american de stat Hillary Clinton solicită acestora mai multe date personale, inclusiv detaliile biometrice ale oficialilor ONU. ONU le-a cerut ieri statelor să respecte imunitatea funcţionarilor săi.

NEGOCIERI. Un alt document vizează negocierile privind găzduirea deţinuţilor eliberaţi de la Guantanamo Bay. Diplomaţii sloveni au fost informaţi că doar după găzduirea unui deţinut ar putea obţine o întrevedere cu preşedintele Barack Obama pentru liderul sloven.

CURIOZITĂŢI. Un document trimis de Departamentul de Stat ambasadei la Sofia cere informaţii despre grupurile de crimă organizată din Bulgaria, activitatea lor şi legăturile cu liderii politici. Ambasada are şi sarcina de a-i indentifica pe politicienii vulnerabili la o influenţă din partea Rusiei.

PRESIUNI. Alte documente ale diplomaţilor americani dezvăluie că mai mulţi lideri arabi, printre care regele Abdullah, al Arabiei Saudite, au cerut SUA să atace Iranul pentru a sista programul nuclear al Teheranului.

CITEŞTE AICI DETALII DESPRE CONŢINUTUL DOCUMENTELOR SECRETE PUBLICATE DE WIKILEAKS ŞI ÎN CARE APAR ŞI REFERIRI LA ROMÂNIA