Ambasadorul lui Putin, acuzații și amenințări voalate la adresa României
- Dragos Manea
- 8 octombrie 2020, 20:03
}n opinia ambasadorului rus, armata URSS și cea a României au luptat cot la cot „de dragul victoriei” împotriva nazismului .
Participanții la Conferința internațională „75 de ani de la victoria coaliției antihitleriste și înființarea ONU: lecții de istorie și provocări în prezent”, desfășurată la la Hotelul Marshal Garden din București, s-au pronunțat împotriva falsificării istoriei și pentru păstrarea ordinii mondiale care a fost creată după cel de-al Doilea Război Mondial.
La conferință au luat parte reprezentanți ai cercurilor academice din Rusia, România, Polonia și Lituania.
Ambasadorul Rus, Valeri Kuzmin, a deschis evenimentul
De ce s-a vrut falsificarea istoriei? Mizele erau uriașe
Aflat la Moscova, el a conturat, în mesajul său video, principalele subiecte ale conferinței: rolul decisiv al URSS în victoria coaliției anti-hitleriste asupra fascismului; nenumăratele sacrificii ale popoarelor din URSS, aduse pe altarul Victoriei; falsificarea istoriei și preistoriei celui de-al Doilea Război Mondial vizează, în cele din urmă, distrugerea sistemului de relații internaționale creat pe baza ONU și care a asigurat omenirii pacea și securitatea timp de 75 de ani.
„Popoarele Rusiei și poporul României, a remarcat ambasadorul, au salutat sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ca aliați care au luptat umăr la umăr, pentru eliberarea Europei Centrale și de Est”.
„Cea mai importantă lecție a celui de-al Doilea Război Mondial este necesitatea și lipsa de alternativă la unirea eforturilor marilor puteri, de dragul victoriei asupra răului absolut și al elaborării unor răspunsuri colective eficiente la provocările globale ale existenței”, a subliniat diplomatul.
Igor Iniushkin, însărcinatul cu afaceri ad interim al Federației Ruse în România, a atras atenția asupra relevanței setului de probleme supuse discuției: mașinațiunile revizioniștilor, care nu doar că jignesc memoria celor care au luptat împotriva nazismului, dar totodată subminează pilonii ordinii mondiale postbelice în contextul dezbinării crescânde a comunității internaționale, dictează necesitatea consolidării eforturilor de conservare a adevărului istoric despre evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial și de conștientizare a celor mai importante lecții ale acestor evenimente pentru generația de azi și cele viitoare.
„Din moment ce lumea este amenințată de o depresiune globală, avem nevoie de o nouă Ialta” (orașul din Crimeea unde liderii celor trei țări ale coaliției antihitleriste – URSS, SUA și Marea Britanie – s-au întâlnit în perioada 4-11 februarie 1945, pentru a discuta ordinea mondială postbelică – n.r.), a declarat directorul Institutului pentru Probleme de Globalizare (Moscova), doctor în economie și invitat special la Conferință, Mihail Deliaghin. Potrivit omului de știință, „chiar și ordinea proastă este mai bună decât haosul”.
„Rusia încearcă să ofere normalitate și stabilitate și îndeplinește bine această sarcină”, a remarcat el.