Ambasadorul Germaniei: Statul de drept nu există fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii

Ambasadorul Germaniei: Statul de drept nu există fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii

Ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, a declarat, joi, că statul de drept nu există fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii şi că, fără jurnalism de calitate, nu este posibilă o democraţie adevărată.

"Pentru ediţia din acest an am ales o temă intens discutată foarte mult în ultimii ani, atât în România, cât şi în Germania: cum asigurăm un jurnalism de calitate? De ce avem nevoie de el? Evoluţiile politice de la Bucureşti simplifică răspunsul la a doua întrebare, pentru că, fără jurnalism de calitate, nu este posibilă democraţie adevărată în Europa", a declarat, joi, Werner Hans Lauk, la evenimentul "Zilele media româno-germane 2015. Jurnalismul de calitate - de ce avem nevoie de el şi cum îl asigurăm", relatează Agerpres.

El a subliniat că rolul de gardian pe care îl are jurnalismul de calitate, liber şi independent reprezintă una dintre garanţiile pentru păstrarea fundamentelor democraţiei, de la statul de drept, separarea puterilor în stat până la independenţa Justiţiei. Ambasadorul german a adăugat că acestea se află mereu în pericol de a fi ameninţate, motiv pentru care sunt continuu necesare eforturi pentru a fi menţinute.

"Statul de drept nu există fără egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii", a subliniat oficialul german.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a arătat că jurnalismul se află în schimbare şi a menţionat că mediile sociale permit exprimarea în timp real. Opiniile prezentate în aceste medii asupra "crizei politice" în care se află România conferă o perspectivă excelentă asupra gândurilor şi sentimentelor persoanelor care le prezintă şi ale utilizatorilor media, a afirmat ambasadorul, completând însă că în acest fel nu se poate informa într-un mod echilibrat şi obiectiv despre evenimentele care au loc.

"Aici media îi revine un rol decisiv pentru noi, utilizatorii, cetăţenii. Numai jurnalismul de calitate înlesneşte orientarea în oceanul de voci individuale, le verifică veridicitatea informaţiilor, se adresează unor surse alternative, confruntă declaraţii individuale, le aşază în contextul lor actual şi le compară cu declaraţii anterioare, texte de lege, principii constituţionale", a spus Werner Hans Lauk.

Potrivit acestuia, este nevoie de o ştiinţă socială pentru jurnalismul de calitate. "Este de datoria noastră de a menţine vie informaţia că jurnalismul de calitate reprezintă la nivel global o contribuţie indispensabilă pentru democraţie, statul de drept şi buna guvernanţă. Este de datoria noastră ca şi cititori, telespectatori, consumatori media şi a dumneavoastră ca producători ai produsului jurnalistic de calitate de a transpune în fapte acestea", a adăugat oficialul german.

Ambasada Germaniei va institui în 2016 două premii pentru mass-media din România, a anunţat Werner Hans Lauk.