Ambasadorul american în Germania susține că Trump pune PRESIUNE asupra Iranului în ce privește COMERȚUL
- Iulia Cimpoeru
- 10 februarie 2019, 20:17
Ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a spus că mecanismul UE, menit să faciliteze comerțul cu Iranul şi să eludeze sancțiunile Statelor Unite este lipsit de respect față de politicile Washingtonului şi un curs inadmisibil de acțiune, conform Welt am Sonntag.
Mecanismul UE menit să faciliteze comerțul cu Iranul şi să eludeze sancțiunile Statelor Unite este lipsit de respect faţă de politicile Washingtonului şi un curs inadmisibil de acțiune, a declarat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, pentru Welt am Sonntag, citat duminică de DPA, informează agerpres.ro
Președintele american Donald Trump folosește sancțiunile pentru a forţa Iranul să se întoarcă la masa negocierilor şi a-l împiedica să dezvolte arme nucleare şi să avanseze în programul său de rachete, a declarat el ziarului german în remarci publicate duminică.
Germania, Franţa şi Marea Britanie şi-au lansat mecanismul, cunoscut sub numele de Instex, la sfârșitul lunii ianuarie, în încercarea de a susţine acordul nuclear cu Iranul din 2015, care deja a stabilit reducerea capacității Teheranului de a dezvolta arme nucleare.
Instex va permite să se facă comerț fără tranzacții financiare directe.
Iranul ar putea, de exemplu, să livreze petrol sau alte produse către Europa şi banii, în loc să fie plătiţi băncilor iraniene, ar ajunge la companiile europene care vând medicamente sau produse alimentare Iranului.
Nu este pentru prima dată când Grenell a încălcat eticheta diplomatică cu declarații controversate, notează agenția germană de presă.
La scurt timp după ce a preluat rolul de ambasador în luna mai, el a cerut ca firmele germane să nu mai facă afaceri în Iran după retragerea SUA din acordul nuclear.
Mai târziu, el a provocat furie declarând site-ului de ştiri Breitbart că dorește "să-i susțină pe ceilalți conservatori din întreaga Europă". Cel mai recent, el a amenințat cu sancțiuni companiile germane care contribuie la construcția gazoductului ruso-german.
Sursa foto: thelocal.de