Pe acoperișurile ambasadelor Rusiei din Europa apar din ce în ce mai multe antene. Sunt cel puțin 182 de parabolice și alte tipuri, cele mai multe fiind amplasate la Bruxelles. Pe lista țărilor cu astfel de echipamente este și România. Jurnaliștii europeni au efectuat o investigație pentru a afla scopul lor în operațiile de spionaj.
Jurnaliștii mai multor publicații din Europa au făcut o investigație detaliată a echipamentelor de comunicații și spionaj rusești. Ancheta a fost denumită „Espiomati, între spioni și diplomați”.
Pe acoperișurile ambasadelor Rusiei din Europa sunt montate peste 182 de antene parabolice și alte tipuri. În vârful clasamentului se află consulatul din Bruxelles, pe acoperișul căruia se află 17 antene, pe o suprafață de 46.000 de metri pătrați, relatează „Le Monde” și „De Tijd”. Acestea reprezintă partea vizibilă a echipamentului amplasat acolo.
Cu ajutorul sateliților și a dronelor, au fost obținute imagini și înregistrări video cu aceste echipamente. Jurnaliștii au analizat aceste imagini, și au descoperit că Rusia a mărit numărul antenelor atât în Belgia, cât și în alte 38 de state europene. Opt antene au fost amplasate la Berlin, patru la Haga, trei în Paris și câte zece la Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia.
Cele peste 182 de antene satelit amplasate pe ambasadele Ruse din Europa sunt vizibile pe Google Street View, pe Google Earth și alte imagini din satelit disponibile. Jurnaliștii au mai avut acces și la imagini filmate cu ajutorul dronelor.
Rusia a mărit numărul de antena satelit amplasate pe ambasadele din Europa
Jurnaliștii susțin că echipamentul depistat la Berlin și Paris este puțin în comparație cu celelalte state, însă susțin că, cel mai probabil, antenele au fost amplasate în alte zone. Aceleași suspiciuni planează și asupra Varșoviei, unde nu există nicio antenă la vedere. Explicația vine de pe portalul Frontstory, unde se spune că Rusia a amplasat astfel de echipamente deasupra unei reședințe care găzduiește diplomați și personal angajat la reprezentanțele sale din această țară din centrul Europei.
Nu doar numărul mai mare de antene parabolice a atras atenția jurnaliștilor europeni. Aceștia au observat și apariția unor anexe suspecte deasupra misiunilor diplomatice ale Rusiei. Acestea se află în Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Malta, Portugalia, Spania, Suedia și România. Jurnaliștii susțin că ele ar putea ascunde mult mai multe, nu doar instalații tehnice pentru ventilație sau ascensoare.
Acest echipament poate fi justificat de oficialii ruși drept un mijloc legitim de comunicare între ambasade și Ministerul rus al Afacerilor Externe. Antenele pot oferi o comunicare mai sigură comparativ cu cea prin intermediul internetului. În ciuda acestei explicații, jurnaliștii europeni susțin că numărul echipamentelor este unul mare și că ar putea fi folosit pentru a intercepta comunicații locale.
Pe acoperișul ambasadelor nu sunt amplasate doar antene parabolice ci și dipoli, probabil învechiți, verticale, în formă de cruce au apărut în 2016, alte modele în 2020, HF (frecvență înaltă), VHF (frecvență foarte înaltă), UHF (frecvență ultra înaltă), potrivit surselor citate anterior. Aceste tipuri de echipamente pot fi folosite, pe lângă scopul legal, sub rezerva unei licențe, și pentru a capta alte semnale locale, cum ar fi cele dintre aeronave și traficul aerian.
Ce ar putea fi în spatele anexelor de pe consulatele rusești
Pe lângă antenele parabolice în număr din ce în ce mai mare, pe ambasadele Rusiei din Europa au fost descoperite și mici anexe de culoare albe. Astfel de clădiri mici sunt în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România și Suedia. Jurnaliștilor le este greu să creadă că scopul acestor anexe este doar acela de a adăposti instalații tehnice legate de ventilație și ascensoare.
Ele ar putea avea echipament prin care Rusia să intercepteze comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției, spun experți în unde electromagnetice consultați de autorii investigației.
Potrivit publicației „De Tijd”, 30 de nave militare rusești s-au apropiat de țărmul Belgiei în 2022. Nu este exclus ca ele să fi primit informații importante despre instalațiile strategice. Jurnaliștii iau în considerare și faptul că Moscova derulează un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului.
Operatorul de telecomunicații al Poliției Belgiene susține că nu există temeri cu privire la echipamentele montate de Rusia pe ambasadă. Aceste tipuri de comunicații au fost criptate în urmă cu aproximativ 12 ani. Cu toate acestea, oficialii nu exclud posibilitatea implementării de noi tehnici. Ministrul belgian al Justiției a declarat că serviciile secrete au stabilit deja că numărul de echipamente instalate pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Bruxelles este „considerabil”, dar a precizat că utilitatea lor reală nu este ușor de verificat. Autoritățile belgiene nu pot interveni în astfel de situații pentru că diplomații beneficiază de Convenția de la Viena, care le asigură imunitate și nu permite controlul comunicațiilor misiunilor diplomatice.
Antenele montate de Rusia pe acoperișul ambasadelor, utilizate legal
Jurnaliștii susțin că Rusia are dreptul să monteze, legal, astfel de echipamente de comunicații. Acestea sunt folosite pentru un cod sigur de comunicare și, poate, pentru a capta televiziunea rusă.
Chiar dacă ele sunt legale, numărul lor impresionant a creat bănuieli cu privire la utilizarea antenelor. Denunțătorul Edward Snowden susține că astfel de tehnologii sunt amplasate și pe ambasadele americane și britanice din Europa. Antenele sunt capabile să intercepteze conversații de pe telefonul mobil, date wi-fi și comunicații la distanță lungă. Rusia ar putea foarte bine să facă același lucru, spun jurnaliștii.
Bruxelles, acolo unde se află sedii NATO și UE, pare să fie zona cea mai importantă pentru spionii ruși. Ambasada Rusiei din Bruxelles este considerată un cuib al spionilor. Jurnaliștii „De Tijd” au amintit de expulzările diplomaților ruși care au urmat invaziei Ucrainei, Belgia a vizat diplomați cu profil tehnologic. Din cei 21 de diplomați ruși declarați persoane nongrate, cel puțin nouă aveau acest profil.