Chiar dacă sună ca un banc de pe vremea lui Ceaușescu, întrebarea legată de angajații civili e legitimă. O dovedește scandalul izbucnit în țara lalelelor.
Autoritățile olandeze au expulzat doi diplomați de la ambasada rusă din Haga. Potrivit serviciilor de informații neerlandeze, cei doi intraseră în țară ca diplomați, dar, în realitate, lucrau pentru Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) și se ocupau cu spionajul.
Interesați de inteligența artificială, semiconductori și nanotehnologie
Unul dintre „diplomații" ruși e acuzat că a „construit o rețea substanțială de surse, oameni care sunt sau au fost activi în sectorul olandez de înaltă tehnologie”. Spionajul rusesc viza companiile care se ocupă de inteligența artificială, semiconductori și nanotehnologie (un domeniu de cercetare care implică studierea și construirea lucrurilor la scară atomică și moleculară și care are nenumărate aplicații militare).
Teribila profeție a celor doi papi și a urgiei care se va abate asupra Europei
Rusia amenință cu "măsuri simetrice"
Rusia a respins acuzațiile ca „nefondate” și a declarat că decizia de a-i expulza pe diplomați este o „provocare”. Ministrul olandez de interne Karin Ollongren a declarat, însă, că ambasadorul rus a fost convocat la ministerul de Externe. Mai mult, Ollongren a declarat că rețeaua de spioni descoperită a „provocat, probabil, daune companiilor în care sunt sau erau active sursele și, prin urmare, și economiei olandeze și securității naționale”.
Mărturia-șoc a ziaristei care știe secretele familiei regale: “Prințul Harry e terorizat”
Dat fiind că diplomații au fost declarați persona non grata și li s-a pus în vedere să părăsească Olanda, răspunsul Rusiei nu s-a lăsat așteptat. Leonid Slutsky, președintele comisiei ruse pentru afaceri internaționale, a declarat reporterilor că Moscova va fi „obligată să ia măsuri simetrice”."Sunt sigur că un răspuns adecvat va urma în timp util", a spus el, potrivit agenției de știri Interfax.
Rușii au mai călcat pe bec în Olanda
Anunțul vine la o zi după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care își are sediul în Amsterdam, a declarat că a fost lținta unui atac cibernetic. Nu există niciun indiciu că între aceste incidente există vreo legătură. Nu este, însă, prima dată când Olanda expulzează ruși suspectați de acțiuni ostile. În 2018, patru ruși acuzați de o tentativă de atac cibernetic asupra Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (o organizație interguvernamentală care se ocupă implementarea Convenției privind armele chimice) au fost trimiși, de asemenea, acasă, notează BBC.