Manifestație la ambasada Rusiei din București. Omagiu pentru Navalnîi, proteste împotriva lui Putin

Manifestație la ambasada Rusiei din București. Omagiu pentru Navalnîi, proteste împotriva lui Putin

Cu flori, lumânări și fotografii ale lui Navalnîi, participanții au adus un omagiu acestuia și au organizat un protest anti-Putin.

Duminică, un grup de peste 50 de persoane s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei de pe șoseaua Kiseleff din București pentru a comemora viața și moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi.

Românii, solidari cu rușii pro-democrație după moartea lui Navalnîi

Cu flori, lumânări și fotografii ale lui Navalnîi, participanții au adus un omagiu acestuia. Pancartele cu mesajul „Killer” (ucigaș) adresat lui Vladimir Putin au fost, de asemenea, prezente, subliniind acuzațiile aduse liderului rus.

Mesajul puternic al participanților a fost clar: „Nu câștigi alegeri libere omorând opoziția”. Printre cei prezenți se numărau și cetățeni ruși care s-au declarat împotriva regimului lui Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul a fost inițiat de europarlamentarul Vlad Gheorghe, marcând o zi de solidaritate și rememorare a lui Aleksei Navalnîi, potrivit Știripesurse.

2024 va fi un an complicat din cauza lui Putin. Sursa Foto- Dreamstime

MAE, reacție după moartea lui Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziției din Federația Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această țară. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania.

Politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun”, a scris într-un mesaj MAE.

Instituția a subliniat că condamnarea sa a fost considerată un act arbitrar și abuziv atât din punct de vedere juridic, cât și politic, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, acordat de Parlamentul European.

 

Rușii care i-au adus un omagiu lui Aleksei Navalnîi, reținuți

Numeroase persoane au fost reținute după ce au încercat să aducă un omagiu lui Aleksei Navalnîii, care a decedat într-un lagăr din Siberia. Oamenii îl acuză pe Putin pentru moartea disidentului și cer justiție. Poliția a efectuat arestări multiple și a reținut-o inclusiv pe jurnalista Yulia Petrova, care încerca să transmită live de la manifestații.

Manifestanții au depus flori și în apropierea Kremlinului, locul unde în 2015 a fost asasinat un alt rival al lui Putin, Boris Nemțov.

Proteste au avut loc în marile orașe rusești. La Sankt Petersburg, sute de oameni s-au adunat în apropierea monumentului dedicat deținuților politici pentru a aduce flori și a aprinde lumânări în memoria lui Aleksei Navalnîi. Și în Londra, tinerii ruși au ieșit în stradă, protestând în fața Ambasadei Rusiei.