Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit, din greșeală, o hartă care ignoră pretențiile teritoriale ale președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit o hartă a Europei care arată Ucraina cu granițele sale recunoscute la nivel internațional, ceea ce contravine pretențiilor teritoriale nerecunoscute ale președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
În 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea, o peninsulă de la Marea Neagră. Anexarea Crimeii a stârnit proteste pe tot globul și a creat o prăpastie între Moscova și Occident.
Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie
În februarie anul trecut, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar în septembrie, chiar în timp ce războiul făcea ravagii, Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, în urma unor referendumuri care au fost denunțate ca fiind un simulacru de către liderii din întreaga lume.
La vremea respectivă, Vladimir Putin a anunțat că există „patru noi regiuni ale Rusiei”. Deși Putin susține că aceste regiuni fac parte din Rusia, teritoriile nu sunt controlate sau ocupate în totalitate de forțele rusești.
Harta nu arată aceste regiuni ca fiind teritoriu rusesc
Harta împărtășită de ambasada Rusiei în Suedia, care pretindea că arată prețurile la gaze în Europa, nu reprezenta aceste regiuni ca fiind teritoriu rusesc.
Kremlinul a luat măsuri extreme pentru a cenzura informațiile despre războiul din Ucraina, transformând în infracțiune răspândirea de "informații false" despre armata rusă - care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. Nu este clar dacă această hartă încalcă această lege, dar criticii războiului din Ucraina au ajuns în spatele gratiilor.
Războiul din Ucraina a mers prost pentru armata rusă, care a suferit pierderi grele străduindu-se să obțină câștiguri. Ucraina, plătind o taxă grea, a recâștigat controlul asupra unei părți semnificative din teritoriul ocupat de Rusia în primele zile ale luptei, inclusiv în regiunile pe care Putin le revendică acum ca parte a Rusiei. Dar există încă lupte grele în estul țării, deoarece Rusia continuă să efectueze atacuri în zone civile din Ucraina.
Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider.