Ambasada României la Viena riscă să fie sancționată ca urmare a faptului că nu aplică același tratament tuturor asociațiilor de persoane care îngrijesc de bătrâni. În cadrul angajaților acestor organizații se numără mai multe românce, care se pare că nu sunt tratate în mod egal de oficiali.
O asociație din Viena îi bate obrazul Ambasadei României din Austria, acuzând oficialii instituției că aplică tratament privilegiat unei organizații care se ocupă de apărarea drepturilor îngrijitoarelor de vârstnici. Trebuie menționat că, în Austria, un număr semnificativ de cetățeni europeni, printre care și români, se ocupă de îngrijirea bătrânilor la domiciliu.
"Îngrijitoarele de bătrâni la domiciliu românce sunt – în marea lor majoritate – navetiste, nefiind așa-numiți migranți în interiorul pieței muncii și serviciilor din UE și-și permite a vă atrage pe această cale respectuos atenția că identificarea publică a Ambasadei României doar cu un reprezentant al zecilor de mii de îngrijitoare de bătrâni la domiciliu în Austria ar putea produce impresia unei alterari a echidistanței demersurilor publice ale reprezentanței, în virtutea rolului cunoscut și asumat de aceasta", au mai spus oficialii.
Ambasada României din Austria, acuzată că oferă avantaje unei asociații
Într-o scrisoare înaintată de organizația PflegeHELG (Asociația pentru sprijinirea și promovarea intereselor îngrijitorilor din Austria - n.r.), reprezentanții acesteia acuză Ambasada României că oferă favoruri unei asociații de îngrijire a bătrânilor în detrimentul altora.
"Vă informăm că mai există și alte persoane juridice cu o activitate mai îndelungată decât cea a asociației pe care dumneavoastră, în numele și pentru Ambasada României în Austria, o promovați cu generozitate și care încă nu s-au bucurat de un astfel de tratament privilegiat”, au transmis oficialii.
Departamentul Românilor favorizează aceeași asociație
Aceeași asociație care se bucură de favorurile Ambasadei României din Austria se bucură și de promovare din partea Departamentului Românilor de Pretutindeni. Reprezentanții PflegeHELG au avertizat oficialii români că, în acest sens, se pot aplica sancțiuni conform prevederilor legale.
”Dacă dprp.gov.ro găzduiește postări de acest gen pe banii contribuabilului român, formele asociative austriece – care culeg fructele unui astfel de demers – ar putea avea obligații subsecvente, conform legii aplicabile”, se arată în document, conform ziarulromanesc.at.