Ambalajele din plastic de unică folosință, interzise complet în UE
- Cristian Raducanu
- 6 martie 2024, 08:19
Ambalajele din plastic de unică folosință vor fi interzise complet pe teritoriul Uniunii Europene până în 2030. Noile măsuri ecologice au fost construite astfel încât să combată creșterea cantității deșeurilor provenite doar din ambalaje.
Ambalajele din plastic de unică folosință vor fi interzise complet în Uniunea Europeană. Comercianții și hotelierii vor fi nevoiți să găsească alternative ecologice pentru ambala legumele, fructele și cosmeticele mici.
Noile măsuri ecologice au fost construite astfel încât să combată creșterea cantității deșeurilor provenite doar din ambalaje. Pentru o idee de asamblu, în 2021, fiecare locuitor din UE a produs 188,7 kg de deșeuri de ambalaje/locuitor, mai mult cu 10 kilograme decât recordul anterior din 2020.
„Acesta este un acord istoric. Le cerem tuturor sectoarelor industriale, precum și statelor membre, să facă un efort, dar am dorit ca și consumatorul să aibă un rol în această luptă împotriva ambalajelor excesive, a spus Frédérique Ries, legislatorul care conduce grupul de lucru pe acest dosar pentru Parlamentul European.
O legislație ecologică deficitară
Agenții economici care folosesc pungile de unică folosință mai au timp până la finalul deceniului pentru a identifica o soluție alternativă. Din 2035, ambalajele reciclabile vor fi recilare la scară largă. UE va interzice total folosirea pungilor de plastic extrem de ușoare. Astfel, restaurantele de tip take-away vor permite clienților să-și ridice comanda cu propriile recipiente.
„Adică, desigur, mi-aș fi dorit mai mult. Dar cred că ceea ce am realizat este un compromis bun. Este mai ambițios decât ceea ce a pus Parlamentul pe masă, oferă mai multă claritate în unele aspecte, a spus Delara Burkhardt, parlamentarul MEP german care a condus negocierile pentru Socialiști și Democrați.
Ambalajele din plastic de unică folosință interzise până în 2030
Noile reguli ecologice îi vor afecta în special pe berari, producătorii de vinuri, companiile de băuturi răcoritoare, restaurantele fast-food, lista continuă cu hoteluri și producătorii de hârtie. De asemnea, noua politică de reciclare vine la pachet cu o serie de provocări și pentru companiile non-UE, dar și partenerii comerciali ai Uniunii.
Societățile din afara Uniunii sunt nevoite să importe deșeuri in UE pentru a-și atinge cota de obiectivele de conținut reciclat. Provocând astfel, nemulțumire în rândul partenerilor comerciali, scrie Politico. Soluția PE și a Consiliului constă într-o „clauză de oglindă”, în baza căreia agenții economici ar trebui să respecte criteriile de durabilitate.