"Am plans cand am auzit de moartea lui Nemescu"

"Am plans cand am auzit de moartea lui Nemescu"

Olteanul care a inspirat pelicula "california dreamin'", seful de gara Florin Patrachioiu, a participat la filmari alaturi de regizorul disparut fulgerator.

Seful garii din Pielesti nu s-a gandit niciodata ca va ajunge personaj de film, cu atat mai putin al unei pelicule premiate la Cannes. „Eu nu mi-am facut decat datoria, nimic in plus”, povesteste Patrachioiu, la aproape 8 ani de cand, in mica halta de la Pielesti, un convoi NATO a fost oprit de doua ori pentru ca „nu era in regula”.

Daca atunci nu a avut timp sa se mire, pentru ca trebuia sa faca fata unei situatii de criza si sa infrunte disperarea unui puhoi de soldati americani, la cativa ani dupa evenimentele respective s-a pomenit in poarta cu „o doamna al carei nume nici acum nu il stie”. „Mi-a zis ca este directoare de productie si ca trebuie sa ajungem neaparat la Bucuresti, ca acolo se face un film despre convoiul NATO oprit de mine la Pielesti”, povesteste Florin Patrachioiu. 

„Era un tanar promitator”

Ajuns pe platourile de filmare, olteanul a fost luat imediat in primire de regizorul filmului, Cristian Nemescu. „S-a dus la Armand Assante si i-a spus la ureche ca a venit adevaratul Doiaru. Imediat au oprit scena aia si s-au asezat la taina cu mine. Domnul Nemescu ma tot intreba daca e bine asa, daca mai trebuie ceva. Mi-a placut tare mult si de el, si de colegul lui, sunetistul, cu care a murit in accident. Dom’le, mare pierdere, ce sa mai! Era un tanar promitator”, se destainuie seful de gara, care mai spune ca a plans atunci cand a aflat de moartea regizorului roman.

Ar fi vrut sa se filmeze la Pielesti

„Era un baiat senzational, ma fascinase in cateva ore in care am stat de vorba cu dansul”, ne-a marturisit cel care a dat viata personajului Doiaru. Florin Patra-chioiu a ramas un om modest, in ciuda faptului ca imediat dupa 1999 a devenit „erou national”: „Unii ma criticau, altii ma incurajau si ma felicitau; am spus-o si atunci si sustin si acum - eu mi-am facut doar datoria, si la fel as face daca s-ar mai intampla o data”.

Despre faptul ca patania americanilor la Pielesti a devenit subiect de film, seful de gara are un singur regret: daca tot au filmat in Romania, de ce nu au facut asta la Pielesti?

„Poate ca se mai intampla ceva bun si pentru comuna asta, nu pentru mine, ca eu m-am obisnuit sa nu astept de la altii, ci sa obtin prin munca mea”, ne-a mai declarat olteanul care, la vremea respectiva, a fost premiat de ministrul transporturilor.

IMPIEGAT

Vasilescu isi ia revansa

Actorul Razvan Vasilescu (foto) a jucat rolul impiegatului in filmul lui Cristian Nemescu. Vasilescu a readus durerile vechi de 55 de ani ale personajului, cand ii asteptase pe americani sa vina si sa-i salveze parintii de comunisti. Acum, gaseste ocazia sa-si ia revansa. Americanii au ajuns sa depinda de el si nu se va da la o parte de la a-i face sa joace cum le canta el. „california dreamin’ (nesfarsit)”, va intra pe 1 iunie la CinemaPro, Hollywood Multiplex, Movieplex si Studio.

PREMIAT

Nemescu, victorios abia dupa moarte Cristian Nemescu participase anul trecut la Cannes cu mediumetrajul „Marilena de la P7”, povestea unui adolescent care se indragosteste de o prostituata. Din pacate, filmul nu a primit nicio distinctie atunci.

Cu primul lungmetraj, „california dreamin’ (nesfarsit)”, pe care n-a mai reusit sa-l incheie, a luat premiul pentru debut la Cannes anul acesta. Nascut pe 31 martie 1979, la Bucuresti, regizorul in varsta de numai 27 de ani a murit in 2006, intr-un accident de masina. Filmele sale de scurtmetraj, ca „Mihai si Cristina” (2001) si „Poveste de la scara C”, i-au adus peste 20 de premii internationale.

Cititi si:

Drumul lui Mungiu din sararie pana pe Coasta de Azur

Ne puteți urmări și pe Google News