"Am cerut din timp modificări de esenţă la Codul penal"

"Am cerut din timp modificări de esenţă la Codul penal"

Judecătoarea Livia Stanciu a arătat că Instanţa Supremă a cerut modifi carea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală până la 1 februarie 2014: "Era timp destul să fi e făcute modificări şi prin lege".

Preşedinta Instanţei Supreme, judecătoarea Livia Doina Stanciu, a declarat ieri, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM, că magistraţii au cerut din timp modificări de esenţă la Codul Penal şi că acestea erau aşteptate înainte de intrarea în vigoare a noului Cod. "Propunerile Instanţei Supreme sunt făcute de foarte multă vreme către Ministerul Justiţiei. Era timp destul să fie făcute modificări şi prin lege. Dar până la 1 februarie acest proiect de lege putea fi dat", a spus Livia Stanciu, precizând că nu a cerut ca acestea să fie făcute neapărat prin Ordonanţă de Urgenţă. Stanciu a mai arătat şi că putea fi amânată intrarea în vigoare a noului Cod Penal "cu câteva luni de zile, astfel încât să poată fi dat acel proiect de lege".

  • Şefa Curţii Supreme susţine că Guvernul trebuia să amâne intrarea în vigoare a noului CP pentru a da proiectul de lege: "Există o problemă cu interceptările!"

Instanţa Supremă, ignorată "Atenţie, au fost modificări propuse de noi şi care vizau Codul Penal. Noi am cerut ca toate acele fapte penale care produc consecinţe deosebit de grave, în sensul art. 138 din noul Cod Penal, (despre care EVZ a avertizat -n.r), şi avem pagube de peste două milioane lei noi, noi am cerut ca la aceste infracţiuni limitele de pedeapsă se majoreze cu încă o dată (...). Asta era o modificare de esenţă care trebuia operată înainte de intrarea în vigoare a Codului Penal. Deja Codul Penal fiind intrat in vigoare, chiar dacă se va face în perioada imediat următoare, ea va deveni operantă doar pentru faptele săvârşite doar după intrarea în vigoare a acelei legi. Pentru faptele comise până la intrarea în vigoare a acelei legi, toţi vor beneficia de legea penală mai favorabilă", a mai spus preşedinta Instanţei Supreme. "Evenimentul zilei" a atras din timp atenţia asupra prevederilor privind interceptările, fapt ce pune anchetatorii în inferioritate în lupta contra infractorilor. Preşedinta Instanţei Supreme a confirmat ieri existenţa unei probleme, făcând referiri chiar la articolul 305 din noul Cod de procedură Penală, despre care EVZ a relatat primul. Judecătoarea Stanciu a precizat că o problemă cu interceptările este chiar şi în propunerea făcută miercuri de Guvern pentru modificarea noilor Coduri prin pachetul de şase acte normative. "Aţi văzut că în proiectul de lege se introduce un aliniat 14 la articolul 138, care vizează măsurile de supraveghere şi el este cu normă de trimitere la dispoziţiile articolului 305 aliniat 1 din CPP, care vizează începerea urmării penale in rem. Deci, o problemă este, o să vedem cum va fi rezolvată de Parlament", a spus judecătoarea. Livia Stanciu a avertizat că în câteva luni de zile dosarele penale de la Instanţa Supremă ar putea ajunge să fie judecate de civilişti, din cauză că nu a fost modificat, aşa cum au cerut, art. 64 al. 4 din CPP, care prevede incompatibilitatea judec[torului de drepturi şi libertăţi de a judeca în camera preliminară, în fond, cât şi în căile de atac. CITIŢI ŞI:

  • Livia Stanciu: Am cerut din timp modificări de esenţă înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal
  • EDITORIALUL EVZ. Antena 3 a primit dreptul legal de a linşa magistraţii care-l supără pe Dan Voiculescu
  • Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu: "Modificările propuse pentru noile coduri să fie făcute înaintea intrării în vigoare a acestora!"
  • Președintele Instanței Supreme, Livia Stanciu, cere Guvernului completarea noului Cod Penal

Ne puteți urmări și pe Google News