Premieră mondială! Poţi afla dacă ai Alzheimer în mai puţin de o oră

Premieră mondială! Poţi afla dacă ai Alzheimer în mai puţin de o oră

Cercetătorii de la Univesitatea NUS au inventat un test de sânge, mult mai ieftin, pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer. Au făcut public testul cunoscut sub numele de Exposome Plasmonic Amplificat (APEX) care poate detecta boala Alzheimer în mai puţin de o oră.

Metoda ar putea fi vitală în tratarea crizei iminente a demenței. Testul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Naţională din Singapore (NUS) şi constă în analiza proteinelor ​​specifice din probele de sânge, ajutând la descoperirea bolii mult mai devreme ca până acum.

Testul este primul de acest fel din lume si ar putea fi folosit pentru a diagnostica boala înainte de apariţia simptomelor clinice, a declarat asistentul profesor Shao Huilin de la NUS Institute for Health Innovation & Technology (NUS iHealthtech).

Metodele curente practicate pentru a diagnostica demența, cum ar fi, testul neuropsihologic, prelevarea de probe de lichid spinal și tomografia cu emisie de pozitroni (PET), sunt mult mai scumpe decât noua descoperire.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemului APEX (Amplified Plasmonic Exosome), poate testa simultan 60 de probe, rezultatele fiind "disponibile în mai puțin de o oră". Este de așteptat să se găsească on-line, în medicina generală în următorii cinci ani. În prezent această analiză costă doar 30 de dolari.

Astăzi, există aproximativ 50 de milioane de pacienți cu demență la nivel mondial, iar până la 152 milioane până în 2050, marcând una dintre cele mai importante crize imediate de sănătate pe care omenirea o întâmpină ca specie.  Această nouă tehnologie ar putea îmbunătăți drastic detectarea timpurie și tratamentul, care este esențial pentru gestionarea bolilor și atenuarea simptomelor, notează straitstimes.