Alte 60 de tablouri furate de nazişti, descoperite într-o nouă locuință a colecţionarului din Munchen

Alte 60 de tablouri furate de nazişti, descoperite într-o nouă locuință a colecţionarului din Munchen

Colecţionarul german Cornelius Gurlitt, în a cărui locuinţă din München s-au descoperit circa 1.400 de tablouri de valoare, păstra în casa sa din Salzburg (Austria) peste 60 de bijuterii artistice, printre care pânze de Monet, Renoir şi Picasso.

Purtătorul de cuvânt al lui Gurlitt, Stephan Holzinger, citat de agenția spaniolă EFE, a explicat astăzi că lucrările vor fi examinate de experţi din lumea artei pentru a se risipi îndoielile cu privire la provenienţa lor şi a se stabili dacă ar putea fi vorba de lucrări de artă “furate" de nazişti. Potrivit unei evaluări preliminare, nu există suspiciuni în sensul că tablourile din Salzburg ar putea fi de provenienţă ilicită, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Existenţa acestor opere în Austria amplifică şi mai mult legenda în jurul colecţiei octogenarului Gurlitt, care face obiectul unei cercetări pentru presupus delict fiscal.

Printre tablourile din München erau lucrări de Picasso, Nolde, Spitzweg, Renoir, Macke, Courbet sau Beckmann şi opere până acum necunoscute ale unor artişti ca Marc Chagall şi Otto Dix.

Ne puteți urmări și pe Google News

În contextul presiunilor venite din lumea artei şi comunitatea evreiască, anchetatorii au pus pe internet 590 de lucrări.

Recent, justiţia germană a răspuns unei cereri a ziarului Bild şi a decis că presa trebuie să aibă acces la o listă completă a aşa-numitului “tezaur de la München", considerând că “secretul fiscal" invocat de autorităţi nu poate limita “dreptul la libertatea de informare" într-un caz în care există “un clar şi important interes public".