Evenimentul Zilei > Actualitate > Alpiniştii dispăruţi în viscolul din Retezat au scăpat mergând 50 de ore
Alpiniştii dispăruţi în viscolul din Retezat au scăpat mergând 50 de ore

Alpiniştii dispăruţi în viscolul din Retezat au scăpat mergând 50 de ore

Cei doi alpinişti din Craoiva pentru care s-au mobilizat 50 de jandarmi şi salvamontişti au fost găsiţi ieri, pe drumul spre cabana Rotunda (în zona barajului de la Gura Apelor), de către un poliţist aflat în concediu. Turiştii au refuzat să meargă la spital.

„Cei doi turişti au fost identificaţi luni, cu vârste de 31 respectiv 41 de ani, în jurul orei 14.00, pe un drum forestier închis circulaţiei rutiere, între «coada lacului» de la Gura Apelor şi Cabana Rotunda, de către Marius Iovăneasă, agent de poliţie la Biroul de Ordine Publică Haţeg. Acesta se afla în concediu şi a mers în zonă pentru că acolo lucrează tatăl său.

Colegul nostru i-a preluat pe cei doi bărbaţi care se aflau într-o avansată stare de epuizare fizică şi i-a dus cu autoturismul personal la Haţeg, oferindu-le apă şi hrană. Cei doi au refuzat ideea de a merge la spital pentru o evaluare medicală a stării lor de sănătate. Din informaţiile noastre, se pare că e vorba de doi alpinişti destul de experimentaţi”, spune Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Marş continuu, prin viscol

Alpiniştii veniseră, week-end-ul trecut, în Retezat împreună cu mai mulţi prieteni. S-au cazat la Cabana Genţiana, după care, sâmbătă dimineaţa au plecat spunând că vor să se caţere pe trasee de escaladă de pe vârful Bucura II. Nu s-au întors la locul de cazare, iar sâmbătă seara, în jurul orei 23.00, prietenii lor au alertat autorităţile. Aproape de vârful Bucura, alpiniştii au fost surprinşi de un viscol puternic, vizibilitatea fiind sub doi metri, după cum se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Hunedoara.

„Datorită acestei situaţii, turiştii au coborât către lacul Bucura şi au încercat să găsească refugiul (pe malul lacului există un refugiu Salvamont – n.red.), însă fără succes. Astfel că au continuat coborârea către Poiana Pelegii, iar de acolo au urmat drumul (accesibil pe timp de vară autovehiculelor) către Cabana Rotunda şi Gura Apelor. Cei doi au menționat că au mers în toată această perioadă, deoarece nu aveau echipamentul necesar pentru a se odihni (echipament de campare – n.red.)”, se arată în acelaşi comunicat.

Practic, cei doi au traversat Masivul Retezat pe viscol, într-un marş aproape continuu, ce a durat 50 de ore, pe un traseu care, pe timp de vară, se poate parcurge în cel mult 10 ore.