Alpinismul utilitar, slujba unde poţi muri pe bani puţini

Alpinismul utilitar, slujba unde poţi muri pe bani puţini

E sezon la slujbele pentru alpinişti utilitar. Fie că reabilitează blocuri, fie că se ocupă de curăţarea geamurilor, cei care muncesc în acest domeniu ajung greu la un venit lunar de 2.000 de lei.

Una dintre cele mai căutate meserii pe timp de vară, cu sute de ofere disponibile, este cea de alpinist utilitar.

"Este o profesie «la modă» în perioada caldă pentru că acum se fac amenajări exterioare ale imobilelor de blocuri sau de birouri. Oferta de posturi este mai mare decât numărul celor dispuşi să facă aşa ceva. Asta pentru că nu e uşor să stai agăţat la mare înălţime de o funie, cu teama continuă că se poate întâmpla ceva şi ajungi să te zdrobeşti de cimentul de jos", spune Marius Dinu din Ploieşti, care lucrează în domeniu ca persoană fizică autorizată.

Alături de pericol, un alt motiv al lipsei doritorilor de senzaţii tari la locul de muncă este şi salariul, care variază între 900 şi 1.500 de lei lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Poate dacă se prinde un contract cu o firmă de publicitate pentru montarea unor reclame pe clădiri se poate ajunge la 1.000 de euro pe lună. Dar, aşa ceva se întâmplă destul e rar", adaugă alpinistul.

Pentru doritori sunt anun­ţuri pe toate site-urile de profil, de gen: anunturi.biz.ro, ejobs.ro, bestjobs.ro şi findjobs.ro. Firme precum SC Artwood SRL Bucureşti şi Alpex SRL din Brăila sunt două din zecile de societăţi care caută alpinişti pentru reablitat blocuri, montat jgheaburi şi burlane, vopsitorie exterioară şi orice activitate de acest gen.

Mulţi dintre cei care lucrează pe aceste posturi sunt pasionaţi de alpinism. "Şterg geamurile clădirilor înalte pentru a avea bani să fac trasee montane şi drumeţii. Nu e nimic în neregulă să munceşti cinstit pentru a avea bani să faci ce vrei", este de părere Andrei Zanfir din Capitală, care face alpinism de plăcere de mai bine de 20 de ani şi câştigă bani din pasiunea lui din 2008. Pentru că riscurile meseriei sunt uriaşe, poliţele de asigurări de viaţă sunt un vis frumos în domeniu. Conform condiţiilor generale ale firmelor de asigurări nu sunt acoperite persoanele care fac alpinism, bungee jumping, curse auto, paraşutism şi scufundări.

Îţi rişti viaţa şi vii şi cu propriul echipament

Condiţiile cerute de regulă pentru a profesa ca alpinist utilitar sunt: deţinerea unui atestat, experienţă de doi ani şi echipament propriu de căţărare şi coborâre. Pe zi de lucru, se plăteşte 100-200 de lei. În decurs de o lună, pe timp de vară, se lucrează între 10 şi 20 de zile. Atestatul de alpinist utilitar se obţine în urma unor cursuri organizate de şcoli profesionale, a căror durată e de minimum patru zile, iar ziua de curs costă 100 de lei. Amatorii trebuie să aibă minimum 18 ani şi să fie apţi medical de lucru la înălţime. Alpiniştii utilitari nu îşi pot face poliţă de viaţă pentru că asiguratorii îi evită, jobul fiind prea riscant Citiţi şi:

  • Unde te poţi angaja dacă n-ai luat examenul de bacalaureat