Alocația unică pentru copii, modificată. Condițiile care trebuie îndeplinite și de români
- Antonia Hendrik
- 30 august 2024, 18:13
Alocația unică pentru copii în valoare 200 de euro va fi modificată. Guvernul Meloni vrea să schimbe măsura care a fost introdusă de guvernul Draghi și criticată de Uniunea Europeană pentru excluderea lucrătorilor străini, inclusiv românii, de la aceste beneficii.
Alocația unică pentru copii, modificată. Condițiile care trebuie îndeplinite
Pentru a obține alocația unică, solicitantul trebuia să aibă reședința în Italia de minim doi ani, lucru considerat discriminatoriu față de lucrătorii străini care nu îndeplineau această cerință. Iar acum, guvernul Meloni vrea să reducă sau chiar să elimine alocația pentru două categorii:
- cei care nu au documentul ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente),
- cei care au ISEE peste pragul de 45.000 de euro.
Scopul acestei măsuri este redistribuirea banilor către familiile cu venituri mici și schimbarea denumirii acestei alocații. Mai trebuie spus că în prezent de alocația unică au parte în jur de 6,6 milioane de beneficiari. Mai exact, 10,1 milioane de copii primesc acești bani dintr-o populație de aproximativ 10,7 milioane.
Alocația. Sursa foto: Arhiva EVZ
Forumul Familiilor din Italia nu este de acord cu această schimbare
Adriano Bordignon, președinte al Forumului Familiilor, a declarat că alocația unică nu trebuie abandonată. Acesta a mai subliniat faptul că această alocație a fost votată de totți parlamentarii în anul 2021.
Forumul Familiilor propune ca alocația să fie acordată integral și copiilor între 18 și 21 de ani ( în prezent fiind redusă la jumătate) și extinderea sa până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt întreținuți și urmează studii academice sau formare profesională.
Ministrul Familiei, despre alocația unică
Un alt lucru la del de important este legat de cumularea alocației cu documentul ISEE. Acest lucru ar putea ridica venitul declarat al multor familii, având parte de anumite bonusuri, cum ar fi pentru creșă, burse de studiu, facturi, școală sau transport.
Ministrul Familiei, Eugenia Roccella, a dat asigurări că lucrează la aceste aspecte, dar deocamdată nu există rezultate concrete. De asemenea, un alt motiv pentru schimbările cerute de Guvernul Meloni este cel de a evita extinderea beneficiului către lucrătorii străini, care ar putea crește numărul de beneficiari.
Dar ministrul Familiei contestă această ipoteză, afirmând că „impactul ar fi nesemnificativ”, va afectat doar o mică parte a populației, și anume pe lucrătorii transfrontalieri care lucrează în Italia, dar au familiile în altă parte, scrie repubblica.it.