Alocația pentru copii va fi acordată după noi reguli. Legea a trecut de Senat

Alocația pentru copii va fi acordată după noi reguli. Legea a trecut de Senat Sursa foto Dreamstime

Alocația pentru copii va fi acordată, de stat, după noi reguli. Condiția este ca deputații să adopte un proiect legislativ care a trecut tacit de Senat, iar președintele să promulge legea.

Dreptul la alocaţie de stat pentru copii se va stabili începând cu data nașterii acestora. Iar plata drepturilor va începe proporțional din luna următoare a depunerii cererii de către părinți. Este principala prevedere dintr-o inițiativă legislativă promovată de PSD.

Alocația pentru copii se acordă după noi reguli

Actul normativ inițiat de parlamentarii social-democrați a trecut deja de Senat. Proiectul a fost adoptat tacit, luni, 25 martie. Acum, inițiativa își va urma cursul la Camera Deputaților. Dacă va primi și votul aestora, actul normativ va merge la promulgare, la președinte, și va intra în vigoare.

Astfel, dreptul la alocația pentru copii se va stabili încă din prima zi a nașterii bebelușului. Iar drepturile vor fi achitate începând cu luna următoare depunerii cererii. Autorul legii își fundamentează proiectul prin prevederile constituționale care garantează egalitatea în drepturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului iniţiat de deputatul PSD Vasilică Toma.

Proiectul adoptat la Senat prevede modificarea alin. (4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia pentru copii. Actul normativ va fi dezbătut şi supus votului plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Alocația de stat

Alocația de stat Sursa foto: Pixabay

Ce prevede legea în prezent

Legea ce reglementează plata stabilirea drepturilor la alocația pentru copii prevede o altă procedură în prezent. Dreptul este stabilit începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul. Iar plata sumelor prevăzute de lege se face începând cu luna următoare depunerii cererii. Acest lucru nu li se pare corect inițiatorilor actului normativ. Aceștia prezintă un exemplu în acest sens, menit să le justifice demersul.

„Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, potrivit expunerii de motive.

Alocația pentru copii a fost majorată în luna ianuarie 2024 cu rata inflației, respectiv 13,8%. Primele alocații majorate au fost plătite începând cu luna februarie a anului în curs. Astfel, sumele plătite au crescut după cum urmează, conform unui comunicat al Ministerului Muncii:

  • de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
  • de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.
  • Senat

    Sursa foto: EVZ

Documente necesare pentru alocația pentru copii

Conform legii, părinţii copilului nou-născut care solicită alocație de stat trebuie să depună un dosar cu documente. Aceștia trebuie să completeze o cerere prin care să solicite drepturile copilului. Alături de aceasta trebuie să atașeze copii după cărţile de identitate, după certificatul de naştere al copilului şi certificatul de căsătorie sau livretul de familie actualizat.

De asemenea, dacă este cazul, trebuie prezentate hotărârea de încredinţare şi hotărârea de adopţie.

Nu în ultimul rând, trebuie prezentat un extras de cont pe numele titularului cererii, astfel încât acesta să primească banii direct în contul bancar.