Alocația de hrană pentru copiii și tinerii aflați în centrele de plasament a fost majorată. Nicolae Ciucă: O măsură cuprinsă în pachetul „Sprijin pentru România”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Copiii și tinerii aflați în centrele de plasament din România vor beneficia de mărirea alocației de hrană la 22 de lei pe zi, dar și de bani pentru transport și cheltuielile de întreținere. Măsura a fost adoptată în Parlament.

Alocația de hrană pentru copiii și tinerii aflați în centrele de plasament din România a fost majorată de la 16 la 22 lei. Anunțul a fost făcut chiar de premierul Nicolae Ciucă.

„Mă bucur că azi Parlamentul României a adoptat majorarea la 22 de lei/zi a alocației de hrană pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție specială, o măsură cuprinsă în pachetul „Sprijin pentru România”.

De asemenea, salut faptul că s-a instituit obligația pentru serviciile sociale de a asigura sume de bani pentru unele nevoi personale, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit, cheltuieli de întreținere, de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială, tot printr-un vot al parlamentarilor“, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

Sume mai mari pentru bolnavi

De asemenea, și alocația de hrană pentru pacienții din spitale a fost dublată, de la 11 lei la 22 de lei. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie. Actul normativ vine după plângeri repetate cu privire la mâncarea de spitale. Era aproape imposibil să se asigure trei mese pe zi cu doar 11 lei.

„Cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului Sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare.

Cheltuielile aferente alocației de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate“, se arată în proiectul de lege.

Măsuri sociale

Aproape jumătate din măsurile luate prin pachetul „Sprijin pentru România“ sunt de ordin social. „Aceste măsuri, prevăzute în pachetul „Sprijin pentru România”, au fost luate pentru a proteja populația vulnerabilă. Guvernul pe care îl conduc are o preocupare reală pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie și, de aceea, 40% din pachetul „Sprijin pentru România” merge înspre măsuri sociale“, a mai scris Nicolae Ciucă.

Guvernul a decis și acordarea de vouchere pentru românii cu venituri mici. Primul tip de voucher este acordat persoanelor cu venituri mici și are o valoare de 50 de euro (aproximativ 250 de lei). Acesta ar urma să fie acordat la fiecare două luni, până la finalul anului 2022. Va putea fi utilizat doar pentru a achiziționa alimente de bază.

Cel de-al doilea tip de voucher va fi acordat elevilor care provin din familii cu venituri mici. Valoarea acestuia este de 30 de euro (aproximativ 150 lei) și va fi acordat timp de șapte luni, până la finalul anului.